Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet elever ökar i gymnasieskolan

Antalet elever fortsätter öka i gymnasieskolan och därmed också behovet av utbildningsplatser.
– Men det är inget orosmoment och på sikt finns det planer på att antingen bygga ut befintliga skolor eller bygga en ny, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Kommunens prognos visar att trycket på gymnasieskolorna ökar kommande år. I år ligger elevunderlaget på drygt 3 800. Fram till 2024 beräknas siffran öka till 4 400.

I siffran har både de 16-18-åringar som är folkbokförda i Halmstads kommun samt ett uppskattat antal elever från andra kommuner räknats in.

Utvecklingen innebär att fler utbildningsplatser behövs, något som diskuterades på nämndens senaste möte.

– Vi vet om de behov som finns framöver. I vår långtidsplanering, i slutet av 2020-talet, finns tusen elevplatser med. Det handlar antingen om att bygga ut befintliga skolor eller att bygga en ny, säger Christofer Lundholm.

Dessutom är nämnden medveten om att flera fristående skolor ska eller har uttryckt intresse för att etablera sig i kommunen.

LÄS MER: Amerikanska gymnasiet vill etablera sig i Halmstad

LÄS MER: Realgymnasiet har klart med lokal

Till hösten slår Realgymnasiet upp portarna och Amerikanska gymnasiet planerar för öppning under 2022. Dessutom har Thorén business school ansökt och fått tillstånd för att starta friskola i Halmstad.

– Det är något som vi i Alliansen tycker är positivt, det kommer att behövas, säger Christofer Lundholm.

Någon kris inför vare sig hösten eller kommande år är det dock inte tillägger han.

– Nu står ju nya Kattegattgymnasiet klart och den kommer inte att vara fylld nu i början.

Jörgen Krantz, planeringsutvecklare, gissar att det nog dröjer något år innan Kattegattgymnasiet är fullt, men flaggar också för att det kan gå snabbt.

– När Sannarpsgymnasiet var nyrenoverat hade vi en mycket stark elevökning, från 724 till 1 206 elever på fem år, berättar han.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här