Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Ansvariga politiker svär sig fria

Ordförandena för socialnämnden respektive hemvårdsnämnden svär sig båda från det formella ansvaret för att ordna boende för yngre med demens.

Läs även: ”Vi vill inte sätta henne på äldreboende”

Både pekar på den andre.

– När förvaltningarna delades en gång på 1990-talet gjorde man upp om vilka grupper var och en ska ta ansvar för. Hemvårdsförvaltningen fick ansvar för att ordna boenden även för yngre med demens och det finns också i deras budget, säger Ella Kardemark (KD), ordförande för socialnämnden.

– Enligt LSS-lagen är det socialförvaltningen som har ansvar för de som är under 65, även om vi genom åren tagit emot de yngre med demens i våra boenden, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande för hemvårdsnämnden i Halmstad.

Båda är medvetna om att en otydlig gränsdragning ställer till problem och att gruppen yngre med demenssjukdom fallit mellan stolarna. De välkomnar därför resultatet av en utredning om ansvaret som stadskontoret nu gör.

– Om utredningen kommer fram till att det ska ligga hos hemvårdsförvaltningen, ska vi självfallet lösa det på nått sätt. Det är inte bra att ha äldre och yngre med demens på samma boende. De har inte samma behov, säger Ann-Charlotte Mankell.

På hennes förvaltning uppskattar man att det finns ett behov av 10-12 platser i Halmstad för demensdrabbade som är yngre än 65.

Fyra finns i dag inskrivna på äldreboenden. Lika många har fått beslut om det, och väntar på att flytta in. Resten är ett tillägg för ett mörkertal.

– Frågan om ansvaret för yngre dementa fanns först med i en större utredning jag höll på med. Men frågan var komplicerad, rent juridiskt eftersom den berörde två olika lagar. Därför är den överförd till en egen utredning som en av våra kommunjurister håller på med, säger Peter Ljungman, utredare vad gäller kommunens ekonomi och styrning, vid stadskontoret i Halmstad.

HP har inte kunnat nå juristen, som är på semester, men anställda på socialförvaltningen uppger att utredningen har utlovats komma vid årsskiftet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här