Ansvaret för färdtjänst flyttas

Hallands- trafiken tar över färdtjänsten i Halmstad trots allt. Den nya borgerliga majoriteten i kommunen lägger fram ett nytt avtalsförslag där Halmstad får ha kvar vissa specialregler.

ANNONS

Däremot finns ingen garanti för att kommunens egna färdtjänstförare får behålla jobben när Hallandstrafiken nästa år gör en ny upphandling av den så kallade anropsstyrda trafiken.

– Då får kommunens färdtjänst lägga anbud och eventuellt få ett uppdrag, säger kommunrådet Gunnel Bengtsson (c).

Hon tycker att fördelarna med att överlåta huvudmannaskapet till Hallandstrafiken överväger eventuella nackdelar. Det som tidigare anförts som en försämring, att kommunen tvingades ge avkall på egna generösare regler, har nu undanröjts.

–Vi har en ny skrivning i avtalet som säger att Halmstads regelverk för resor i kommunen och i annan kommun ska tillämpas även av Hallandstrafiken, säger Gunnel Bengtsson (c).

ANNONS

Men den socialdemokratiska oppositionen är fortfarande negativ till att släppa ifrån sig färdtjänsten. Det var socialdemokraterna som tvingade fram en återremiss när avtalet var uppe för beslut senast.

– Avtalstexten har ändrats till det bättre. Men vi vill ändå inte att Hallandstrafiken tar över färdtjänsten utan vill behålla den i egen regi, säger kommunrådet Ingegerd Sahlström (s).

De skäl hon anför är att man vill värna om de egna färdtjänstförarna.

– De är en liten krets som är välkänd bland färdtjänstresenärerna. De är specialiserade på färdtjänst och hjälper ibland till lite mer än vad taxi kan göra, säger hon.

Principiellt tycker hon att det är bättre om kommunen själv kan styra över färdtjänstens regler.

– Då kan man besluta om mer generösa åktider och liknande utan att behöva samordna allt med Hallandstrafiken, säger hon.

Ärendet ska nu behandlas i kommunstyrelsen.

ANNONS