Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JO kritiserar personal på kriminalvårdsanstalten som förde sekretesskyddade uppgifter vidare. Uppgifterna gällde en interns hälsotillstånd
JO kritiserar personal på kriminalvårdsanstalten som förde sekretesskyddade uppgifter vidare. Uppgifterna gällde en interns hälsotillstånd

Anställd på anstalten klandras av JO för sekretessbrott

En intern som tvingades bära handfängsel under ett besök på lasarettet får stöd av JO, men inte för handbojorna, utan för att kriminalvården fick insyn i anledningen till internens vårdbehov.

Internen tyckte att det var utpekande att behöva gå klädd i anstaltens kläder, bära handfängsel och midjebälte när han skulle på ett sjukvårdsbesök. Transporten till sjukhuset stannade utanför huvudingången och fången ledsagades genom de allmänna utrymmena till undersökningen.

Väl på plats där ville han att båda kriminalvårdarna skulle lämna rummet, men vakthavande på anstalten gick inte med på att lämna internen obevakad. Flyktfaran var för stor. Innan mannen greps hade han vistats en längre tid utomlands för att undkomma rättvisan.

Det ledde till att endast den kvinnliga kriminalvårdaren lämnade rummet. Undersökningen beskrivs i anmälan till JO som integritetskränkande, eftersom den utfördes inför ögonen på den manliga kriminalvårdaren.

Behövde inte avslöja orsaken

I efterspelet till händelsen ville internen att saken skulle granskas, framför allt utifrån perspektivet att internen tvingades bära handfängsel inför alla sjukhusbesökarna. Internen bad i en skrivelse att sjukvårdspersonal på anstalten skulle föra frågan vidare till ansvariga för kriminalvården.

I det sammanhanget angavs också orsaken till sjukvårdsbesöket. Och i och med det bröts patientsekretessen kring internen, anser JO, som nu klandrar den berörda sjukvårdspersonalen på anstalten för att skrivelsen i sin helhet lämnades vidare.

JO anser att personen som nu kritiseras borde ha försäkrat sig om att det gick bra att lämna skrivelsen vidare, helst genom ett undertecknat samtycke. I sitt beslut konstaterar JO att den kritiserade personen kunde ha förmedlat frågan om ”säkerhetsarrangemangen utan att behöva röja uppgifter om undersökningen” skriver JO .

Kritik också för bristande dokumentation

Den aktuella personen har under JO:s utredning uppgett att internen gav sitt samtycke till att skrivelsen lämnades vidare, internen har i sin tur helt förnekat detta.

Som en följd av det kritiserar JO också att samtycket inte dokumenterades i internens journal.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här