Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påstådda mobbare pekas ut i brev till elever på Sannarpsgymnasiet. Skolledningen ser allvarligt på åtgärden och har polisanmält gruppen som ligger bakom brevet.
Påstådda mobbare pekas ut i brev till elever på Sannarpsgymnasiet. Skolledningen ser allvarligt på åtgärden och har polisanmält gruppen som ligger bakom brevet.

Anonym grupp hänger ut mobbare på Sannarpsgymnasiet

Elever på Sannarpsgymnasiet pekas ut som mobbare. I mejl till elever på skolan förklarar en grupp som vill stoppa mobbning att man är beredd att agera olagligt för att nå målet. Skolan tar allvarligt på händelsen och har polisanmält brevet.

Listan över mobbare omfattar 13 elever. De påstås ha förolämpat, spridit rykten, misshandlat, trakasserat och agerat rasistiskt mot andra elever på gymnasiet.

Avsändarna medger att åtgärden är olaglig, men nödvändig. ”Det är åtgärder man tyvärr måste ta om man vill förändra samhället” motiverar gruppen.

Kjell Eklund är en av fyra rektorer på Sannarpsgymnasiet och berättar att skolan polisanmält åtgärden:

– Jag läste brevet med bestörtning. Det kommer från en grupp jag inte känner till sedan tidigare. Den har en bisarr verksamhetsidé, i stället för att vara en antimobbningsgrupp upplever jag att det de gör är precis tvärtom – hänger ut och kränker och mobbar människor som inte har någon möjlighet att försvara sig. Ganska godtyckligt, det är inte så att de som finns på listan är kända mobbare eller bråkstakar eller något sådant, kommenterar han och berättar att sedan meddelandet spreds har hans mejlkorg gått varm med meddelanden från elever, vårdnadshavare, lärare och mentorer.

Inte acceptabelt

– Brevet ska ge intryck av att vara en samlad grupp som har tagit på sig ett uppdrag att städa mot mobbning genom att hänga ut människor. Det är bara elever i några klasser som är uthängda, fortsätter han och berättar att han fått lägga allt annat arbete åt sidan och enbart ägnat dagen åt olika konsekvenser av brevet.

Sannarpsgymnasiet har gjort en polisanmälan om det inträffade.

– Vi mobiliserar och står upp emot det här. Det här är absolut inte acceptabelt, det är moraliskt förkastligt och juridiskt åt helsicke. Vi tar fram så mycket information vi kan som vi lämnar vidare. Den som är ansvarig ska få stå till svars för det här.

Vi mobiliserar

Gymnasiet rustar också för att möta den oro och förstämning som det utpekande brevet orsakar.

– Jag har samrått med mentorerna i de aktuella klasserna, de har sedan i sin tur kontaktat eleverna i klasserna. Jag har också varit i kontakt med de utsatta klasserna och jag skriver också ett brev till vårdnadshavarna i klasserna som är utsatta.

Han beskriver vidare att skolledningen också mobiliserat elevhälsan och gör precis tvärtom, i förhållande till de anonyma brevskrivarna, att man uppmanar alla att ta hand om varandra, stötta varandra och backa upp varandra.

– Vi ska försöka leta upp varifrån det här kommer. Hittills har vi fått positiv respons för vårt agerande. Man kräver inte att vi ska lösa det, men vi får cred för att vi tar det på allvar och att vi mobiliserar. Kan vi inte avslöja vilka de är så ska vi åtminstone plocka fjädrarna ur deras hatt. De ska skämmas för det här, säger han bestämt.

Nolltolerans

I brevet förklarar gruppen bakom utpekandet att ”Metoden som vi använder är kontroversiell, men effektiv.” De skriver också: ” Vi har nolltolerans mot mobbning och gör allt i vår kraft för att stoppa det, även om det innebär att vi måste använda oss utav olagliga metoder för att uppnå vårt mål.”

– Om några dagar kommer elevhälsan att gå ut till alla elever och ställa frågan: ”Känner du dig mobbad, eller har du en kamrat som blir mobbad?” och ge rekommendationer att man ska vända sig till en vuxen på skolan. Vi förnekar inte att det förekommer mobbning. Men jag ser inget ädelt eller gott i det här brevet, det är anonymt och försåtligt. Jag skulle inte vilja säga att det här är skrivet av människor som vill åt mobbning, säger Kjell Eklund.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!