Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Imponerad. Enhetschef Josefin Green berättar för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om Snöstorps hemtjänstgrupps livsstilsprojekt.

Annika Strandhäll (S): ”Strålande”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll var imponerad över hur mycket friskare hemtjänstpersonalen i Snöstorp blivit med träning.

– Ett strålande exempel på hur man kan få i gång ett förebyggande arbete och fånga upp risken för ohälsa på ett tidigt stadium, sade Annika Strandhäll (S) när hon på måndagen träffade personal och politiker hos Snöstorps hemtjänstgrupp.

Ministern hade själv bett att få komma på besök efter att hon hört hemtjänstgruppens chef Josefin Green berätta om hälsoprojektet vid en konferens hos Riksidrottsförbundet.

Livsstilsprojektet startade 2013 som en tidsbegränsad satsning inom Snöstorps hemtjänstgrupp. På ett år ökade frisknärvaron (noll sjukdagar på ett år) från 11 till 32 procent.

Ytterligare ett år senare, i augusti 2015, hade den ökat till 40 procent; nästan hälften av personalen hade alltså inte haft en enda sjukdag på ett år. 

Nu tänker kommunen utöka satsningen till att gälla ytterligare tio chefer och 300 anställda i hemtjänsten.

– Vår intention är att införa den här träningsmodellen i alla hemtjänstgrupper i kommunen, säger hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M), som var med på mötet med Annika Strandhäll.

Flera av de anställda i Snöstorps hemtjänstgrupp vittnade om hur träningen hade påverkat dem positivt.

– För tolv år sedan var jag långtidssjukskriven och storrökare. Nu tycker jag det är så himla roligt att träna att jag nästan får order om att tagga ner... Mina vänner tror inte att det är samma person, sade till exempel Kersti Lööv.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här