Anna fyller ett tomrum inom kvinnohälsa

I Halmstad har det fram till nu inte funnits någon mottagning med sjukgymnast som fokuserar på kvinnohälsa och behandlar exempelvis inkontinens och smärta i underlivet. Att fysioterapeuten Anna Stibe Sahlman varit fullbokad sedan hon anställdes för en månad sedan tyder på att det fanns ett tomrum att fylla.

ANNONS
|

– Jag trodde det skulle ta ett tag innan verksamheten kom igång, men det verkar finnas en stor efterfrågan, säger Anna Stibe Sahlman, som nu tar emot en dag i veckan på Smärtfritt Friskvårdscenter på Flygstaden.

Anna arbetar sedan flera år som fysioterapeut på sjukhuset i Halmstad och möter där kvinnor med olika besvär i underlivet. För att få komma till sjukhusets fysioterapeuter krävs dock en remiss från exempelvis gynekologimottagningen, förlossningen eller BB.

– Vi har länge pratat om att det skulle behövas en verksamhet dit kvinnor kan komma utan remiss och där man även kan få hjälp med träning. Det vi nu kan erbjuda på Smärtfritt är inte en konkurrent till sjukhuset, utan ett komplement, säger Anna Stibe Sahlman, som fått Region Hallands tillåtelse att verka på båda platserna.

ANNONS

Behöver rehabilitering efter förlossning

Den nya verksamheten riktar sig till allt från gravida och nyförlösta som vill ha hjälp med träning till kvinnor som drabbats av inkontinens, framfall eller olika typer av smärta i underlivet.

– Många tänker nog inte på att en sjukgymnast kan ge hjälp med rehabilitering efter en förlossning, men för mig är det lika självklart som att man kan behöva hjälp efter en knäskada, säger Anna Stibe Sahlman.

Eftersom Smärtfritt har vårdvalsavtal med Region Halland, så är patientavgiften den samma som i den offentliga vården (100 kronor för besök hos fysioterapeut). I ungefär hälften av fallen inleder Anna behandlingen med en vaginal undersökning för att bedöma hur musklerna fungerar.

– Det är jätteviktigt att lägga upp träningen utifrån rätt status. Eftersom många vill kunna göra övningar hemma så jobbar jag mycket med kroppen och till exempel en pilatesboll, säger Anna, som gått flera vidareutbildningar inom kvinnohälsa eftersom det inte ingår i grundutbildningen till fysioterapeut.

Hoppas på uppsving för kvinnohälsovård

Att det verkar finnas en så stor efterfrågan på kvinnohälsovård kan ju kännas dystert, men Anna Stibe Sahlman hoppas att det samtidigt ska bidra till att fler blir intresserade av att verka inom området.

– Det är verkligen på tiden att kvinnors underlivsbesvär tas på allvar. För dagens unga kvinnor är ämnet inte lika tabubelagt, men många väntar länge med att söka hjälp. På sikt hoppas jag kunna samarbeta med Kvinnohälsovården och bidra med information till deras föräldragrupper. Med rätt träning kan man exempelvis minska risken för inkontinens efter en förlossning.

ANNONS

Läs mer: Kvinnor lider i det tysta – och i onödan

Läs mer: Housam storsatsar på ett friskvårdscentrum

ANNONS