Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Anna Fallkvist (M): ”Om 15 år kommer folk att fråga varför politikerna inte gjort något tidigare”

Kanske är det överraskande för någon som toppar Moderaternas valsedel, men när Anna Fallkvist pratar politik låter hon allra mest engagerad när det handlar om miljöfrågor.
Dessutom är hon medveten om att otryggheten egentligen inte har ökat, utan att det mest är något som folk upplever – och hon medger att partierna på högerkanten har spätt på den känslan.

Vi träffas vid Harplinge hembygdsgård och slår oss ner på de vita utemöblerna utanför den röda Kråkegårdslängan från 1800-talet. Anna Fallkvist, som bor på samma gata, har valt platsen för intervjun och det är perfekt utomhusväder.

Egentligen var hon bara andranamn på den valsedel som M-medlemmarna röstade fram i februari. Efter att Moderaternas länsförbund gripit in – med Lars Püss i spetsen – har partiet dock gjort sig av med ettan, trean och fyran, så att Fallkvists namn nu står överst.

Hur ska ni läka såren efter den infekterade strid som varit?

– Vi har haft mycket gruppaktiviteter när vi jobbat med våra valfrågor, så vi har fått fram en lagkänsla. Vi har bra spridning på ämnesområden, kön och ålder – så vi kompletterar varandra och har mer öppna diskussioner än tidigare.

Hur ser du på din egen roll i bråket som uppstod kring er nomineringsstämma – särskilt med tanke på anklagelserna om att du gjort precis samma saker som trion som skulle uteslutas?

– Vi var många som diskuterade i höstas – sedan valde vi olika vägar att gå vidare. Jag fortsatte att rådfråga min mentor Lars Püss, som jag har stort förtroende för – och jag tror att vissa inte gillade det.

Du säger att din personliga hjärtefråga är klimatsmarta resor. Kan du utveckla det?

– Visst är kollektivtrafik bra, men det begränsar samtidigt folks frihet. Bor man i ett ytterområde, som jag, och har barn som har något annat intresse än fotboll, bordtennis eller ridning, måste man ställa upp som taxi.

– Helt ärligt ska jag erkänna att jag själv inte kör klimatsmart i dagsläget. När jag köpte min dieseldrivna skåpbil med burar för hundar räknades den som miljöbil, men det gör den inte i dag.

Branschen pekar på att tekniken med biogas finns, men att vi politiker måste trycka på för att det ska byggas tankanläggningar.

– Jag var nyligen på en förevisning av biogaslastbilar och de har mycket bättre räckvidd än ellastbilar. En elbil är dessutom oftast för klen om man ska dra en husvagn eller ett hästsläp. Branschen pekar på att tekniken med biogas finns, men att vi politiker måste trycka på för att det ska byggas tankanläggningar.

Genom Parisavtalet ska Sverige vara med och ställa om för att minska klimatpåverkan. Vilka är då era viktigaste lokala miljöfrågor för att Halmstad ska lyckas med detta?

– Vi måste bli en klimatsmart kommun på alla sätt, där vi bygger upp en laddinfrastruktur i hela kommunen. I Uppsala har de bestämt att bara tillåta fossilfri trafik i centrum från och med 2030. Det låter tufft, men det är inget omöjligt mål. Det är samma sak med att vi måste satsa stora belopp på översvämningsskydd.

Men är det inte tråkigt att lägga hundratals miljoner kronor på jordvallar eller murar längs Nissan – eller till och med miljarder på barriärskydd ute i havet – när folk ropar efter en massa andra satsningar?

– Har vi nu byggt en massa längs Nissan så måste vi också förebygga inför kommande havsnivåhöjningar. Får vi ideliga översvämningar om 15 år kommer folk att fråga varför politikerna inte gjort något tidigare.

Min moster bor i Holland och där ser man inga problem med att bo tre meter under havsnivån. Tekniken finns.

– Min moster bor i Holland och där ser man inga problem med att bo tre meter under havsnivån. Tekniken finns.

I ert valprogram vill ni ha tågstopp i Getinge, Trönninge och Åled. Hur realistiskt är det?

– Vi måste tillbaka till fler rälsbundna lösningar. Längs Västkustbanan behövs större utbud så att vissa snabbtåg går direkt från Halmstad till Göteborg, medan andra stannar på många ställen.

– Längs HNJ-banan har jag bekanta i Oskarström som berättat hur bra det är för deras barn att ta tåget till Sturegymnasiet.

Ditt parti vill på riksplanet skärpa sabotagelagstiftningen så att det blir ett minimistraff på tolv månaders fängelse och automatisk häktning om man limmar fast sig vid vägbanan som klimataktivister gjorde i Stockholm i våras. Vill du ha hårdare tag för att stoppa liknande aktioner i Halmstad?

– Både och. Å ena sidan ska man lyssna på folk som vill uttrycka sin åsikt, ungefär som när franska bönder sprider gödsel i Paris när de är missnöjda med politiken. Å andra sidan är det så onödigt att använda polisens resurser till att flytta på folk.

Risken är att den som stoppar upp trafiken bara får folk emot sig. Därför beundrar jag Greta Thunberg, som fått hela världen att lyssna utan att ta till sådant.

– Dessutom är risken att den som stoppar upp trafiken bara får folk emot sig. Därför beundrar jag Greta Thunberg, som fått hela världen att lyssna utan att ta till sådant.

Miljön brukar annars inte vara Moderaternas profilfråga, snarare sådant som tryggheten. Är vi så otrygga som ditt parti påstår?

– Den faktiska tryggheten är kanske inte sämre nu än för 20–30 år sedan, men den upplevda. Allt som skrivs på sociala medier är säkert starkt bidragande till detta.

Har inte M, KD och SD också bidragit genom att göra otryggheten till en valfråga?

– Visst har vi också ett ansvar i det. Men trots allt har samhället problem, exempelvis med utländska stöldligor. Efter att min man hade inbrott i sin firmabil, där alla verktygen stals, har vi satt upp en övervakningskamera hemma.

Jag vill se fler väktare på stan och det vore bra om taxibilarna fick plocka upp folk på Brogatan nattetid så att man slipper gå över torget.

Vill du se fler övervakningskameror?

– Ja, om de får människor att känna sig tryggare. Vissa menar att de är ett ingrepp på den personliga integriteten – men jag tycker inte det om man har rent mjöl i påsen. Jag vill även se fler väktare på stan och det vore bra om taxibilarna fick plocka upp folk på Brogatan nattetid så att man slipper gå över torget.

Din föregångare, Jonas Bergman, skrev 2018 en debattartikel med åtta vallöften – bland annat om ett tryggare Halmstad, ett bättre näringslivsklimat, ett förnyat centrum och klimatsmarta resor. Ska man se det som ett misslyckande att ni har samma vallöften nu?

– Nej, allt det här är sådant man måste jobba med ständigt och vi har kommit en bit på vägen med allt – men har olika långt kvar.

Vad har ni nått längst med av löftena från förra valet?

– E-tjänsterna. Att göra kommunala tjänster tillgängliga för Halmstadborna när de själva har tid. Men där kan vi också nå ännu längre.

För vilket av löftena har ni mest kvar att göra?

– Att få en fungerande integration. Först och främst måste invandrare lära sig språket bättre. Har man inte nått en viss nivå på SFI efter tre, fyra månader ska man inte få behålla sina bidrag.

– Det är också avgörande att så många som möjligt kommer i arbete, så det måste vara mer lönsamt att jobba än att gå på bidrag.

– Genom att satsa på föreningslivet i utsatta områden kan man också ge unga andra förebilder än killar som kör runt med guldkedjor i flashiga bilar – så att de satsar på skolan i stället för att tro att kriminalitet är en lyckosam genväg.

Fakta: M:s listetta

Namn: Anna Fallkvist.

Ålder: 55 år.

Bor: Sedan 2005 i en 70-talsvilla i Harplinge med 176 kvadratmeters boyta.

Yrke: Systemsamordnare vid Region Halland.

Personlig politisk hjärtefråga: ”Att resa klimatsmart. Tekniken finns, men vi politiker måste bli mer sturska och ligga på så att det byggs upp en infrastruktur med laddstationer och anläggningar där man kan tanka biogas.”

Fakta: Moderaterna

Mandat i fullmäktige i dag: 16.

Profilfrågor enligt listettan: Trygghetsperspektivet, näringslivet och skolan.

Kandidater 2–10 på listan:

2. Christofer Lundholm

3. Annika Svensson

4. Carl-Johan Berthilsson

5. Conny Hansen

6. Louise Uvenfeldt

7. Casandra Hallberg

8. Magnus Uvenfeldt

9. Carin Sundin

10. Ardian Mazreku

LÄS OCKSÅ: Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS OCKSÅ: Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

LÄS OCKSÅ: Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS OCKSÅ: M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS OCKSÅ: Motioner kräver att medlemmarnas valsedel ska gälla

LÄS OCKSÅ: Avslöjanden om Fallkvist har inte fått Püss att tänka om

LÄS OCKSÅ: Partisekreterare vill inte lägga sig i M-bråket

Inför valet 2022 publicerar Hallandsposten intervjuer med partiernas toppkandidater i kommun- och regionval. Tidigare intervjuer finns på HP:s valsajt .

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!