Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Anita Karlsson hade inte råd med begravningen – fick hjälp på Facebook

När Anita Karlssons mamma skulle begravas trodde hon att pengar från moderns försäkringar skulle hjälpa till med räkningarna. Men några sådana pengar fanns inte och i stället blev det Anita själv, en sjukpensionär under skuldsanering, som skulle betala.
Anita vände sig till Facebook – och nu har hon fått in över 15 000 kronor i sin insamling.
– Jag är så otroligt tacksam för alla som hjälper till, säger hon.

Anitas mamma Gunnel Karlsson var under många år verksam inom Halmstadpolitiken. Som aktiv i Vänsterpartiet var hon ordförande i kommunfullmäktige och hade ett stort kontaktnät.

Något som Anita Karlsson menar visar sig när hon samlat in pengar för att täcka upp för mammans begravning.

– Många kände min mamma och tycker att hon bidragit med mycket. Jag blir särskilt rörd när det dyker upp en peng från människor som jag inte känner – men som min mamma hjälpt någon gång, säger Anita Karlsson.

Gunnel Karlsson var aktiv i Vänsterpartiet i Halmstad och var under ett tag ordförande i kommunfullmäktige och senare också i Hallands FN-distrikt. Bild: Anders Andersson
Gunnel Karlsson var aktiv i Vänsterpartiet i Halmstad och var under ett tag ordförande i kommunfullmäktige och senare också i Hallands FN-distrikt. Bild: Anders Andersson

Gunnel begravdes i Kvibille bredvid sina föräldrar och sin bror. Anita blev rekommenderad av begravningsbyrån att göra en försäkringsutredning och hon förutsatte att det skulle finnas pengar till räkningarna eftersom Gunnel arbetat hela livet.

Gunnel hade även önskat att hennes möbler skulle skänkas till Amnesty, men då de hade coronastängt anlitade Anita en städfirma för att tömma lägenheten i tid. Även det hoppades hon skulle täckas av mammans försäkringar och sista pension.

– Det var mitt livs misstag, det skulle jag aldrig gjort. Jag fick 82 kronor på försäkringen och jag fick höra av kommunen att jag skulle ha sökt ekonomiskt bistånd i ett tidigare läge.

Anita Karlsson är sjukpensionär och lever på existensminimum genom en skuldsanering och stod nu med räkningarna, på över 20 000 kronor.

– Det är inte varje dag man äger ett dödsbo och mitt i sorgen tänkte jag inte klart. Jag var säker på att det skulle finnas försäkringspengar, men jag borde förstås ha ringt till kommunen direkt, säger hon självkritiskt.

Gunnel Karlsson. Bild: Per Colliander
Gunnel Karlsson. Bild: Per Colliander

Anita fick tipset av en vän att gå ut via Facebook och söka hjälp. Hon startade en insamling.

– Jag ville först inte göra det – det kändes skämmigt att inte ha pengar till sin egen mammas begravning. Men jag visste ingen annan råd.

Nu har hon fått in över 15 000 kronor.

– Det är mer än jag vågat hoppas på och jag är otroligt tacksam. Folk har ett gott hjärta, säger Anita och fortsätter:

– Min mamma sa alltid att hur svårt det än ser ut så brukar det lösa sig om man andas och tar det lugnt.

LÄS MER: Det här gäller när en närstående går bort

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här