Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maja Snödahl, jurist.

"Andrahandshyresgäster bör ha hemförsäkring"

Inneboende eller ett andrahandskontrakt kan bli alternativ för studenter i bostadsbristens Halmstad. För att undvika kostsamma överraskningar gäller det att hålla koll på försäkringen.

– Inträffar det en skada i den lägenhet som du hyr och du inte har någon försäkring så får du stå för kostnaden själv, säger Maja Snödahl, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Hon ger andrahandshyresgäster rådet att teckna en hemförsäkring – oavsett om kontraktet rör en bostadsrätt eller hyresrätt.

– I normalfallet omfattas du inte av lägenhetsinnehavarens hemförsäkring eftersom man inte delar hushåll på det sätt som krävs, förklarar hon.

En hemförsäkring innehåller bland annat ett reseskydd och ett överfallsskydd. Den fungerar också som ett skydd om andrahandshyresgästen skulle bli skadeståndsskyldig.

– Det kan till exempel handla om att hyresvärden kräver dig på ersättning för en vattenskada som du av vårdslöshet har orsakat, säger Maja Snödahl.
 
En hemförsäkring innehåller också ett egendomsskydd som innebär att försäkringstagaren kan få ersättning om egendom blir skadad eller stulen.

Hos vissa försäkringsbolag går det att välja mellan fasta försäkringsbelopp medan andra lägger det på försäkringstagaren att uppskatta hemmets värde.

Hur räknar man ut det?

– Då kan man ta hjälp av försäkringsbolagen, de har ofta tagit fram schabloner som man kan använda.

Även den som är inneboende bör teckna en egen hemförsäkring, enligt Maja Snödahl.

– Då omfattas du vanligtvis inte heller av din hyresvärds hemförsäkring eftersom det vanligen inte räknas som att man delar hushåll, säger hon och tillägger:

– Hos vissa bolag finns det möjlighet för en inneboende att bli medförsäkrad i sin hyresvärds försäkring. Men då måste man se till så att det skrivs in i försäkringsavtalet.

För den som väljer att veckopendla till studieorten och bo hemma hos till exempel sina föräldrar på helgerna kan det vara en god idé att kolla upp om deras hemförsäkring räcker.

– Där måste man ha en dialog med försäkringsbolaget. Säger de nej får du teckna en egen hemförsäkring men annars kan det räcka med bortaskyddet i föräldrarnas hemförsäkring.

– Men man ska komma ihåg att bortaskyddet bara gäller upp till ett visst maxbelopp, så man bör försäkra sig om att ens egendom inte överstiger det beloppet, säger Maja Snödahl.
 
Hon ger också tipset att läsa igenom försäkringsvillkoren noga innan avtalet skrivs på.

– Det är ett vanligt misstag att konsumenten inte riktigt vet vad försäkringen täcker och då kan man bli besviken. Man ska veta det att alla försäkringar innehåller begränsningar.
 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här