Anders vägde och plåtade alla sopor under ett år

Frilansfotografen Anders Andersson är intresserad av miljö- och klimatfrågor. Under ett år har han därför samlat, vägt och plåtat alla hushållssopor han och hans barn kastat, för att sammanställa dem i en bild. 483,5 kilo avfall blev det, allt som allt.

ANNONS
|

Anders Andersson, frilansfotograf och tidigare HP-medarbetare, har ett starkt engagemang i klimat- och miljöfrågan. Han, som så många andra, följer larmrapporterna och debatterna i ämnet. Han läser böcker och förkovrar sig för att lära sig så mycket han bara kan.

– Jag är ju då som alla andra tänkande människor väldigt bekymrad över vad vi håller på att göra med vår planet och vårt klimat. Jag tänker mycket på det och läser en del litteratur, och har insett att det är kört. Så jag har inga förhoppningar om att komma och ändra något med det här projektet.

En abstrakt siffra

För ett tag sedan såg han en siffra som fick honom att börja fundera.

ANNONS

– Det är organisationen Avfall Sverige som varje år rapporterar om hur mycket sopor vi slänger. I genomsnitt slängs 467 kilo avfall per person i Sverige per år, enligt deras statistik. Jag blev nyfiken på siffran och ville göra något eget av det. Det är ju helt galet egentligen när man tänker på det, hur mycket plast och skit det är i förpackningar och annat som man slänger varje dag. Men det är samtidigt en väldigt abstrakt siffra som är svår att förstå, med min bild vill jag medvetandegöra hur mycket sopor det faktiskt handlar om.

Anders funderade på hur han skulle kunna visa på ett tydligt sätt hur mycket sopor och avfall det blir under ett år, utifrån hans eget hushåll.

– Först tänkte jag att jag skulle lagra alla sopor och sedan plåta av dem och väga dem när ett år hade gått. Men det fick jag ju inte för det var inte lagligt och så där.

Så då bestämde han sig för att väga och sedan fotografera varje avfall för sig, innan soptunnan tömdes och innan han åkte till återvinningsstationen med det eller slängde matavfallet i komposten.

– Varje vecka samlade jag allt på en stor, vit, presenning ute, och plåtade av den med min drönare samt vägde det.

ANNONS

I Anders hushåll bor också hans barn – Nova, tio år, och Levi, åtta år.

– Så vi var alltså tre personer som bidrog till vårt ”lilla” sopberg.

Resultatet för Anders, Novas och Levis projekt blev 483,5 kilo sopor – och en riktigt stor bild med avfallet i ett collage.

– Det är ju lätt att man hamnar i att det är tröstlöst att sopsortera, när alla larmrapporter säger att det ändå är för sent. Men för mig är det det enda rätta, moraliskt. Det kommer inte rädda oss men det kanske kan skjuta upp undergången lite.

Anders Andersson visar i ett bildcollage hur mycket sopor hans lilla familj slängde under ett år.
Anders Andersson visar i ett bildcollage hur mycket sopor hans lilla familj slängde under ett år. Bild: Anders Andersson

Anders har funderingar kring hur man skulle kunna ta projektet vidare.

– Det hade varit intressant att göra samma upplägg från olika delar av världen, säg en familj i Indien och en i USA till exempel. Men det är ju väldigt svårt att få till på egen hand.

Det går att göra mycket

Åsa Hagelin, rådgivare för förebyggande av avfall på Avfall Sverige, menar att det faktiskt går att minska sina sopor. Bland annat jobbar organisationen mot att mat- och restavfallet ska minska ytterligare.

– Det går åt rätt håll, men inte tillräckligt snabbt. Vi har många klimat- och miljöutmaningar där sophanteringen är en, och där ser vi inte tillräckligt snabba resultat, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju ett väldigt fint resultat den här familjen har fått på egen hand. Det finns bra hjälp att få om man vill jobba mer med detta. Bland annat genom Minimeringsmästarna, en kommande tävling dit familjer kan anmäla sig och få råd och stöd på vägen under ett år, för att minska sitt avfall.

Åsa vet att det är många som känner igen sig i Anders beskrivning att det är ”kört”, när det gäller miljö- och klimatfrågan, men hon vill ändå påminna om att alla kan dra sitt strå till stacken.

– Min bestämda uppfattning är att det går att göra mycket. Vi ska kämpa och anta utmaningen, vi har en oerhörd förmåga att mobilisera oss. Det har vi ju inte minst sett nu under coronapandemin.

Så mycket sopor blev det under ett år i Anders Anderssons hushåll

117 kilo i soptunnan som inte gått att sortera

52,5 kilo glas

15 kilo elskrot och batterier

127 kilo papper

49,5 kilo plast

16,5 kilo metall

106 kilo matavfall

Totalt: 483,5 kilo

ANNONS