Anders tränar ofta för att hålla igång kroppen
Anders Johansson diagnostiserades med Parkinsons sjukdom för åtta år sedan men har inte låtit det påverka livet allt för mycket. Bild: Jari Välitalo

Anders Johansson väntar på hjärnoperation – för Parkinsons

Anders Johansson lever med Parkinsons sjukdom, men han lider inte av det. Men det räcker inte med en positiv inställning och ett aktivt liv, han ska nu genomgå en utredning för en hjärnoperation som han hoppas kan innebära ett behagligare liv.

ANNONS
|

När vi först slår oss ned i utemöblerna på altanen i Eketånga är Anders darrningar i händer och fötter tydliga. Länken på hans armbandsur slår mot stolens armstöd med korta mellanrum och ger ifrån sig ett upprepande metalliskt ljud. Anders flyttar på armen och förklarar att hans symptom blir mer intensiva när han känner sig nervös.

När vi hunnit prata en stund lägger det sig, eller så är det bara jag som vant mig och inte lägger märke till det längre. Det är så Anders vill att det ska vara, hans sjukdom ska inte vara en stor grej och han låter det inte vara hans identitet även om han alltid är öppen med det.

ANNONS

2014 diagnostiserades Anders med Parkinsons sjukdom. Han hade börjat känna av stickningar i handen och armen och det tog inte lång tid för läkarna att konstatera vad han drabbats av. Sjukdomen innebär att cellerna som tillverkar dopamin förstörs. Det leder till att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser. Symptomen kommer ofta smygande och när diagnosen ställs har sjukdomsförloppet ofta redan pågått ett tag, så var det även för Anders.

– När man börjar känna det har i regel 75 procent av alla signaler redan försvunnit. Då har man gått ganska långt i förloppet men därefter kommer olika stadier. Men det är så klart väldigt olika för alla, berättar han.

Hoppas på hjärnoperation

Anders beskriver att utvecklingen av hans sjukdomsförlopp stått relativt stilla under en längre tid. Några år innan han diagnostiserades hade han förlorat stora delar av lukt- och smakförmågan, sedan dess har symptom som skakningar i händer och fötter vuxit fram. Hans röst har blivit svagare och han har nu också börjat uppleva problem med att gå.

– Sjukdomen har stått ganska stilla under lång tid men det börjar komma lite närmre nu och blir lite mer tydlig, säger han och fortsätter:

– Jag har börjat få lite svårt för att gå. Ena sekunden kan jag ha svårt att föra fram benet men nästa sekund märker jag ingenting, säger han och knäpper med fingrarna för att illustrera helomvändningen.

ANNONS

Efter ett eget initiativ ska Anders nu utredas för en behandling som kallas DBS, deep brain stimulation, som innebär en hjärnoperation och är ett alternativ för att lindra sjukdomens symptom. I höst kommer han kallas till Sahlgrenska i Göteborg, ett av universitetssjukhusen där operationen genomförs.

Om han godkänns för behandlingen är förhoppningen att operationen ska kunna mildra hans symptom och dröja sjukdomsförloppet.

– Jag blir inte frisk av det men jag kan hålla mig frisk längre. Jag kanske kan förbättra mig på 30-40 procent, resten får jag dras med, säger Anders som inte visar några tecken på nervositet inför en eventuell operation som innebär att elektroder placeras i hjärnan medan patienten fortfarande är vaken.

Aldrig sysslolös

Anders har stora förhoppningar på behandlingen men först krävs en noggrann utredning med flera vårdprofessioner inblandade. Fram tills dess, och antagligen även långt efteråt, prioriterar Anders att håll igång kroppen. Både för att det är den bästa medicinen mot Parkinsons men även för att slippa bli påmind om sin sjukdom.

– Jag har ett litet gym hemma där jag tränar varje morgon för att komma igång, det är riktigt bra. Jag har spelat tennis hela mitt liv och gör fortfarande det, jag är van att hålla igång, säger han.

ANNONS

Egentligen borde man också träna hjärnan regelbundet erkänner Anders. Men som gammal bankman är i alla fall sifferminnet fortfarande på topp.

– Den dagen jag inte längre kan komma ihåg ett OCR-nummer kommer jag reagera på det, men det har inte hänt än.

Startade Parkinsons-förening

Samtidigt som Anders gärna dyker ner i sina intressen som sport, bilar och sociala sammanhang för att inte behöva tänka på sin sjukdom är han tydlig med att han inte försöker glömma den. Tvärt om har han accepterat sin diagnos och situation sedan länge och berättar det direkt när han möter någon ny för att undvika stigma.

I år var han med och startade en lokal Parkinsons-förening tillsammans med andra med samma diagnos. De träffas regelbundet för att umgås och dela erfarenheter men också för att aktivera sig med boxning, dans och bordtennis.

– Den samvaron som vi har betyder jättemycket. Vi skrattar ihop, gråter ihop och delar med oss för varandra. Det betyder mest för de begriper mig på ett sätt som andra kanske inte gör.

Det märks hur viktiga Anders intressen är för honom. När han visar upp sin bil, en löjligt blank blå Alfa Romeo GT, är det som om alla problem försvinner. Anders nästan skuttar fram, inte av skakningar eller klumpig gång utan av entusiasm. Han sätter nyckeln i bilen och skrämmer mig med ljudet av den vrålande motorn.

ANNONS

Fakta: Parkinsons sjukdom

  • Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att cellerna som tillverkar dopamin förstörs. Dopamin är en signalsubstans, utan det får hjärnan svårt att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser.
  • Det finns ingen bromsmedicin men läkemedel och behandlingar som lindrar symptomen, efter hand blir symptomen kraftigare.
  • Tidiga symptom kan vara skakningar, stela muskler och sämre rörelseförmåga. Längre fram i sjukdomsförloppet kan bland annat lågt blodtryck, talsvårigheter och nedstämdhet förekomma.
  • Utöver läkemedelsbehandlingar för att lindra symptomen finns ett alternativ som kallas deep brain stimulation, förkortat DBS. Det innebär att tunna elektroder opereras in i hjärnan som skickar signaler till det område i hjärnan som kontrollerar rörelserna.

Om Anders Johansson

Ålder: 67

Bor: I villa i Eketånga

Familj: Fru, två barn och två barnbarn

Fritid: Aktiv! Engagerad i föreningar, bland annat varit med och startat upp en Parkinsons-förening i Halmstad. Även intresserad idrott och bilar.

ANNONS