Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska gymnasiet får etablera sig i Halmstad

Skolinspektionen ger grönt ljus för Amerikanska gymnasiet som planerar för skolstart i Halmstad hösten 2022.
– Vi har tre olika alternativ till lokaler vid Högskolan, varav två är på högskoleområdet, säger Peter Heddelin, en av grundarna.

Tidigare i år ansökte Amerikanska gymnasieskolan i Sverige om att få starta verksamhet i Halmstad höstterminen 2022.

LÄS MER: Amerikanska gymnasiet vill etablera sig i Halmstad

Nu har Skolinspektionen godkänt ansökan. Det innebär ett tillskott av sju olika utbildningar (se faktaruta).

– Vi kommer att börja med 100 elevplatser för att få en stabil start, för att sedan utöka till 200 andra året och 300 det tredje året, berättar Peter Heddelin.

Vid högskolan

Tanken har hela tiden varit att placera gymnasiet i närheten av Högskolan i syfte att lättare kunna samarbeta kring allt från föreläsare till att koppla ihop gymnasiet med fortsatta studier, menar Peter Heddelin.

Han tillägger att bolaget nu har börjat jobba mer intensivt med just lokalfrågan.

– Vi har tre olika alternativ, två ligger på Högskolans område och ett gränsar till Högskolan. Vi är inte klara utan tittar nu på vad som är bästa möjliga läge. Inom det närmaste halvåret tror vi att ett lokalkontrakt kan vara klart.

Ett fjärde alternativ är nybyggnation, och även här finns ett alternativ nära Högskolan men det är inte förstahandsalternativet just nu uppger Peter Heddelin.

– Det finns så pass bra lokaler redan nu med möjlighet att anpassa utifrån vår verksamhet. Nybyggnation är roligt men det blir också ett större projekt.

Ingen oro för överetablering

Halmstads kommun har ställt sig positiv till etableringen, medan Laholm ser en risk för överetablering . Peter Heddelin är dock inte orolig.

– Det är ett ganska vanligt politiskt ställningstagande beroende på vilken färg en kommun har. Skolinspektionen ser mer till om man kan tillföra något positivt, säger han.

Han tillägger att även Göteborgs stad sade nej när Amerikanska gymnasieskolan ville etablera sig där.

– Första året hade vi 1 000 sökande till 165 platser och andra året 1 150. Och det är många som söker söderifrån, både från Falkenberg och Varberg så vi tror att det kommer att bli bra med en etablering i Halmstad.

Fakta: Amerikanska gymnasieskolan

Grundades 2015 och har i dag verksamhet i Göteborg.

Hösten 2021 öppnar skolan i Stockholm och 2022 i Uppsala och Halmstad.

I Halmstad kommer följande program att erbjudas: ekonomi med två inriktningar – ekonomi samt juridik, samhällsvetenskap med tre inriktningar – samhällsvetenskap, beteendevetenskap samt medier, information och kommunikation och slutligen naturvetenskap med två inriktningar – naturvetenskap och samhälle samt naturvetenskap.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här