Ambulansledningen backar om schemat

Efter att 14 medarbetare i Halmstad sagt upp sig eller begärt tjänstledigt backar nu ambulansledningen och river upp det hårt kritiserade schemat. – Förhoppningsvis kan det förhindra att fler slutar och få några att komma tillbaka, säger Magnus Lindroth, representant för Vårdförbundet.

ANNONS
|

Det nya schemat, som bland annat innebär fler korta pass och mer kvällsarbete, har väckt starka reaktioner och uppgetts vara den största orsaken till personalflykten.

– Vi går nu medarbetarna till mötes och ger möjlighet att påverka hur schemat ska utformas på olika arbetsplatser. Behovet av ambulanser kommer fortfarande att vara styrande, men vi släpper tanken på att ha en gemensam linje inom hela ambulanssjukvården, säger Fredrik Dahlberg, tillförordnad verksamhetschef.

Beslutet välkomnas av bland andra Magnus Persson, som är ambulanssjuksköterska på den östra stationen i Halmstad.

– Jag är en av dem som övervägt att säga upp mig, och det berodde enbart på det nya schemat. Nu har jag bestämt mig för att stanna kvar. Vi har fått en enkät där vi ska fylla i hur vi vill jobba och har utsett en schemagrupp som ska försöka få ihop pusslet, berättar han.

ANNONS

Både han och Magnus Lindroth tycker det är beklagligt att ledningen inte dragit i bromsen tidigare när det gäller schemat.

– Nu har många redan hunnit säga upp sig. Med tanke på att det är så erfarna medarbetare som lämnat oss, så hoppas vi att några av dem återvänder, säger Magnus Lindroth.

– Rent teoretiskt går det ju att ta tillbaka en uppsägning och det går ju även att säga upp sig från sin nya tjänst, konstaterar Magnus Persson.

Verksamhetschefen Fredrik Dahlberg hoppas att schemabeslutet ska gjuta olja på vågorna och skapa lite arbetsro.

– Det går aldrig att få hundra procent nöjda medarbetare, men målsättningen är att så många som möjligt ska vara det. Vårt misstag som arbetsgivare var att försöka göra lika för alla, men förutsättningarna ser olika ut och nu får man möjlighet att anpassa schemat efter det.

För ett par veckor sedan avbröt ambulansledningen ett annat impopulärt försök, som troligtvis bidragit till massuppsägningarna. Försöket innebar att ambulanserna inte skulle återvända till sin hemstation efter avslutat uppdrag, utan stanna kvar i väntan på nästa larm.

Syftet var att minska körningen med tomma ambulanser, men det skapade också oro bland medarbetarna för att behöva göra snabba utryckningar i städer där man inte hittade. Försöket avvecklades med hänvisning till att det inte gett de effekter man hoppats på.

ANNONS
ANNONS