Resan ska enligt avvikelserapporten tagit fyra timmar, skriver Mölndals-Posten.
Resan ska enligt avvikelserapporten tagit fyra timmar, skriver Mölndals-Posten. Bild: Stefan Bennhage

Ambulans fick agera sjuktransport – från Mölndal till Halmstad

En man befann sig på akuten i Mölndal för att få benet i en ortos och begärde efteråt sjuktransport, till Halmstad. Mannen uppgav att han hade en vän som kunde köra hem honom, men då skulle han behövt betala.

ANNONS
|

Fyra timmar, det är vad en ambulans fick lägga på att köra mannen hem till Halmstad från akuten i Mölndal, efter att han begärt sjuktransport. Detta skriver Mölndals-Posten som tagit del av en avvikelserapport från Region Halland. Anledningen till att mannen befann sig på akuten var för att få sitt ben i en ortos, som beskrivs som ett typ av knäskydd.

Den sena tiden på dygnet var orsaken till att det var en ambulans som fick transportera mannen hem, det fanns helt enkelt ingen annan sjuktransport tillgänglig.

– Man har inte rätt att få sjukresa om man valt att söka vård i ett annat landsting. Men det regelverket praktiseras inte av SOS nattetid, det kan de inte göra, säger dåvarande avvikelsehandläggare på ambulanssjukvården i Region Halland, Tomas Rabe, till Mölndals-Posten.

ANNONS

"Det är gratis att åka ambulans"

I samma avvikelserapport går det även att läsa att mannen sagt att en vän fanns tillgänglig för att hämta hem honom, men det skulle ha kostat pengar.

"Patienten uppger att han inte har några pengar och att det är gratis att åka ambulans.”

Händelsen ägde rum i november 2018. Det inväntades svar från SOS om varför mannen egentligen beviljats sjukresa hem. Men något svar kom aldrig och ärendet avslutades förra månaden.

– Det sist utgående svaret har inte registrerats förrän nu och vi har konstaterat att det inte går att svara, för SOS har inte kvar de uppgifterna. Det blir väldigt spekulativt om det var på ena eller andra sättet, säger Tomas Rabe och fortsätter med att förklara att händelsen i sig är extremt ovanlig. Men anledningen till att mannen fick åka ambulans var att han var i behov av att ligga ner under färden hem, och då var ambulans det enda tillgängliga.

Tomas Rabe vill också vara tydlig med att ambulansen som körde hem mannen var tillgänglig för akuta uppdrag medan den körde från stationen i Falkenberg till akuten i Mölndal. Samt under färden från mannens bostad tillbaka till Falkenberg.

– Det är inte så att vi bränt Halland på en sjuktransport i många timmar, det var när den åkte från Mölndal till Halmstad. Sedan med facit i hand som vi har nu kan man se att det kanske hade gått att bedöma på ett annat sätt. Det är lätt nu, men var inte det då, säger han.

ANNONS
ANNONS