Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Peter Brodendal har studerat kinesisk medicin och driver kliniker i Halmstad och Hongkong.

Alternativ behandling mot allergi ifrågasätts

"Vill du också bli allergifri?" frågar privata Allergimottagningen i tidnings- och bussreklam. Men här erbjuds inte bot med vaccin, utan "bioresonansterapi".

– Vi ser oss som ett komplement till traditionell medicin. Under högsäsong tar vi emot 5-10 patienter om dagen, berättar ägaren Peter Brodendal.

Allergimottagningen är en del av det så kallade "Friskhuset" på Hamngatan i Halmstad, som blivit en samlingsplats för utövare av alternativ medicin. Med hjälp av en tysk maskin erbjuder de bot mot alla typer av allergier, men utrustningen uppges även kunna ge smärtlindring och ta bort röksug.

– Maskinen laddas med det ämne som du är allergisk mot och läser av frekvensen i ämnet. Sedan spegelvänder den frekvensvågen och skickar den till dig via elektroder. När din egen respons och frekvensvågen möts så sker en utjämning, förklarar Peter Brodendal.

Läs också: Allt fler allergier kan botas

Hur många behandlingar som behövs menar han är individuellt, men vanligen blir det mellan 7 och 15 tillfällen. 

– Det beror mycket på hur motiverad patienten är. En typ av placeboeffekt finns ju med i bilden, men behandlingen fungerar även bra för de som är skeptiska. Nästan alla blir bättre och merparten blir helt bra.

Som en del av allergibehandlingen arbetar man också med patientens kost, mage och immunförsvar.

– Allergier har mycket med livsstil att göra. Vi har ett litet apotek, där vi säljer stärkande produkter, berättar Peter Brodendal.

Första besöket på Allergimottagningen kostar 875 kronor och därefter 500 kronor per behandling. 

Roland Efraimsson på Astma- och allergiförbundet i Halmstad känner till Allergimottagningens verksamhet, men vill varken rekommendera eller avråda allergiker från att gå dit.

– Jag har svårt att se att de kan bota allergier, men det är upp till var och en att ta ställning. Som förening lägger vi oss inte i vad folk tror på, säger han.

Allergolog Kent Åke Henricson på Hallands sjukhus Halmstad är mer bestämd i sin uppfattning.

– Jag anser att detta är kvacksalveri. Det finns inga vetenskapliga bevis för det de håller på med, menar han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här