Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lukas Pehrson från Ätran har påbörjat en treårig behandling med allergivaccin. Nu i början får han en spruta i veckan mot sin pollenallergi, men snart ska det glesas ut till var sjätte vecka. Lotta Friberg Thur ger sprutan och Kent Åke Henricson peppar Lukas.

Allt fler allergier kan botas

Sköna maj välkommen! Eller? … För många pollenallergiker har våren en plågsam baksida. Men även svåra allergier kan oftast botas med vaccin. Halland är i bäst i landet på att erbjuda den hjälpen.

Hela fyra av tio svenskar uppskattas ha någon form av allergi. Sett till invånarantalet i Halmstad skulle det motsvara drygt 38 000 personer. Och allergierna fortsätter att öka.

– Snart är det ett normaltillstånd att vara allergisk, men siffrorna speglar också att vi har fått bättre metoder för att upptäcka allergier, konstaterar Kent Åke Henricson, överläkare på Barnallergimottagningen på Hallands sjukhus i Halmstad.

Varför allergierna ökar finns det inget enhetligt svar på. En del forskning pekar på att fattiga länder inte alls har samma problem. En viss dos av smuts och infektioner verkar alltså ge kroppen en chans att bygga upp ett immunförsvar som står emot allergier.

Läs också: Alternativ behandling mot allergi ifrågasätts

Andra menar att vi är för försiktiga med att introducera olika födoämnen till bebisar och att små smakportioner av exempel jordnötssmör och mjölk kan förhindra att man senare utvecklar matallergi. Brister i inomhusmiljön på förskolor och skolor pekas ut som ytterligare en orsak.

På Barnallergimottagningen på Hallands sjukhus hjälper man dagligen barn och unga att få veta om de är allergiska, vad de i så fall är allergiska mot, och vilken hjälp de kan få för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

– När det gäller pollenallergi så klarar sig de flesta med receptfria mediciner. Försvinner besvären så har man hittat rätt hjälp. Man kan också gå till sin vårdcentral och få mediciner på recept. För barn och unga är ju receptbelagda läkemedel numera gratis, säger Kent Åke Henricson.

För de som inte blir hjälpta av vanliga allergimediciner finns möjlighet att vaccinera bort besvären. Idag finns vaccin som kan bota allergi mot träd- och gräspollen, kvalster, katt, hund, häst, bi och geting.

– Vaccin mot födoämnesallergi finns på experimentstadiet, men är inget vi kan erbjuda i dagsläget, berättar Kent Åke.

En av dagens patienter är 13-årige Lukas Pehrson från Ätran, som är allergisk mot timotej. Efter att i flera år ha brottats med rejäla besvär under vår och sommar genomgår han nu en treårig vaccinbehandling för att bli fri från sin allergi.

– Hela sommaren brukar det annars klia i ögonen och halsen och näsan rinner. Det har varit jobbigt, konstaterar Lukas.

Enligt statistik från Astma- och allergiförbundet är olika landsting olika frikostliga med allergivaccin. I Västra Götaland erbjuds till exempel 12 patienter per 10 000 invånare allergivaccination, vilket ligger strax under rikssnittet. I Halland är motsvarande siffra 40 patienter och är den klart högsta siffran i landet.

– Det hänger delvis samman med att många landsting har brist på allergologer som kan utföra behandlingen, men i Halland erbjuder vi vaccin till alla som behöver det. Åtminstone gäller det barn och unga, säger Kent Åke Henricson.

Behandling med vaccin innebär att immunsystemet sakta vänjs vid det ämne som man är allergisk mot. Vanligast är att man får sprutor på sjukhuset, men mot gräspollenallergi finns en tablett som man kan ta själv hemma.

– Tablettformen är även på gång för kvalster och björk. Redan i dag behandlar vi över 100 barn- och unga per år med tabletter och cirka 70 med sprutor, berättar Kent Åke Henricson.

80 procent uppges bli helt hjälpta av vaccin. Nackdelen är att behandlingen måste pågå i tre år. Behandlingstiden är densamma för tabletter och sprutor.

– Det är lång tid, men man kan jämföra med att många äter p-piller eller blodtrycksmediciner varje dag under betydligt längre tid.

En treårig behandling med allergivaccination kostar sjukvården mellan 15 000 och 30 000 kronor, men Kent Åke Henricson ser behandlingen som en viktig samhällsfråga.

– Utöver individens egna besvär så beräknas allergier kosta samhället över två miljarder kronor per år i mediciner och sjukfrånvaro, konstaterar han.

Roland Efraimsson på Astma- och allergiförbundet i Halmstad ser gärna att ännu fler erbjuds möjlighet till allergivaccination.

– Halland är bra på detta, men kan bli ännu bättre. Att det säljs sådana enorma mängder receptfria allergiläkemedel visar att fler borde låta utreda sig och få professionell hjälp, menar han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här