Kårordförande för Halmstad studentkår, Sandra Sandberg, tror att ökad information om vilka regler som gäller har bidragit till mindre fusk.
Kårordförande för Halmstad studentkår, Sandra Sandberg, tror att ökad information om vilka regler som gäller har bidragit till mindre fusk.

Allt färre studenter stängs av för fusk

Antalet studenter som stängs av på grund av fusk har minskat vid Högskolan i Halmstad. Både under år 2013 och 2014 stängdes 13 studenter av till följd av fusk, år 2015 var det sju studenter.

ANNONS
|

Brita Lundh som är studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad tror att anledningen till att färre studenter stängs av är att fusket minskar, snarare än att det inte upptäcks.

– Vi har jobbat aktivt med detta i flera år så vi tror att det är så att det faktiskt minskar, säger hon.

Hittills i år har en student stängts av på grund av fusk. Högskolan har lagt stor vikt vid att informera studenterna om vilka regler som gäller.

– En del av de nya studenterna är otroligt medvetna om hur man ska skriva och andra skriver rakt av från internet. Vi försöker att göra alla medvetna om vad som gäller, bland annat vid informationsdagarna när vi tar emot nya studenter, säger Brita Lundh.

ANNONS

Halmstad studentkårs ordförande, Sandra Sandberg, tror att den ökade informationen har varit en bidragande faktor till att färre studenter stängs av för fusk.

– Högskolan har satsat mycket på att gå ut med information för att minska risken för missförstånd, så jag kan tänka mig att det förebyggande arbetet är en stor anledning till det, säger hon.

Högskolan arbetar även aktivt med att upptäcka fusk.

– För att upptäcka fusklappar så har vi många tentavärdar. Och i de fall då det är tillåtet att ha kompendier med sig så går de runt och kontrollerar allt som studenterna har med sig in i tentasalen, säger Brita Lundh.

Plagiat är den mest förekommande fuskmetoden, vilket kan upptäckas på flera sätt.

– Lärarna är väldigt inlästa på litteraturen, så dyker det upp ett plagierat stycke är de bra på att upptäcka det. Sen har vi även ett datasystem som ska upptäcka när en text är tagen från en annan publicerad källa eller från ett annat studentarbete.

Brita Lundh anser att Högskolan i Halmstads arbetsätt för att förebygga och upptäcka fusk fungerar väl.

– Ja, vi försöker att vara så effektiva som möjligt. Naturligtvis hoppas vi att det inte ska förekomma alls. Det är en del av vår kvalitetssäkring, att studenter som säger att de kan en viss sak när de har läst här verkligen kan det också.

ANNONS

Fusk är enligt Sandra Sandberg inte något utbrett fenomen bland studenterna i Halmstad.

– Det är inget som vi upplever att man pratar om, att man försöker ta den enkla vägen. Utan man gillar läget och kämpar på, säger hon.

ANNONS