Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Allmänheten varnades för giftig rök

VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut under tisdagen efter en kraftig brand i Stenas lokaler i Kistinge. Efter kraftig rökutveckling från branden ombads Halmstadbor att stänga ventilationer och fönster eftersom att röken från branden var giftig. Faran är nu över.

Vid klockan halv fem meddelades allmänheten att faran efter industribranden som tog fart under förmiddagen var över.

Det var strax efter klockan elva på tisdagsförmiddagen som brandlarmet gick på Stena recycling i Kistinge. Branden, som startat i ett litiumbatteri och sedan spridit sig, visade sig vara svårsläckt.

Fem timmar efter det initiala larmet, vid klockan halv fyra, brann det fortfarande i lokalen men den farliga rökspridningen hade minskat betydligt, enligt räddningstjänsten.

Då hade man börjat skicka hem en del personal. Ett 20-tal brandmän har tidigare varit på plats under dagen och arbetat med släckningsarbetet.

Branden hade kraftig rökutveckling som följd.

– Men det man befarat från början med spridningsrisk har lagt sig. Branden dämpas ned men är fortfarande inte helt släckt, sa Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten, vid klockan halv fyra.

Samtidigt gick dagens andra VMA, viktiga meddelande till allmänheten, ut till boende i närområdet. De uppmanades under eftermiddagen att stanna inomhus.

Även förskolor och skolor i området uppmanades att avveckla sin verksamhet så fort som möjligt och att föräldrar hämtade sina barn.

Den kraftiga rökutvecklingen från industrifastigheten gjorde redan vid starten av branden att allmänheten i området uppmanades att stänga ventilation och fönster eftersom att röken var giftig. Under förmiddagen skickades dagens första VMA ut.

Flera företag i området stängde ner verksamheten under dagen.

– De flesta företagen i området är utrymda. Det har de gjort på egen hand. Men det kan även bli aktuellt att evakuera, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till TT.

Polisen skriver på sin hemsida att Kustatorpet är utrymdes och att flera vägar i området stängdes av. Bland annat är infarten från riksväg 15 avstängd.

Räddningstjänsten beskriver att branden startade i en elektronikhög.

– Vi kommer att vara kvar på platsen hela dagen, säger Niklas Rosenberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt de initiala larmuppgifterna skulle någon form av litiumbatteri vara inblandat i branden.

– Det är en blandning utav metaller som brinner. Det kan vara en rätt komplicerad släckning, säger Rosenberg.

Bild: Jari Välitalo

Polisen skriver på sin hemsida att branden startade i litiumbatteriet och sedan spred sig. De skriver att ett flertal batterier har börjat brinna i brand, och att de står en 800 liters dieseltank i fastigheten.

En person har förts till sjukhus men skadeläget för hen ska inte vara allvarligt.

Enligt räddningstjänsten hotas inga byggnader av branden.

VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickas ut efter att räddningsledaren på plats har beslutat om det. De berörda invånarna lokaliseras med hjälp av information från mobiloperatörerna om vilka som befinner sig inom området.

SOS presstjänst har tidigare berättat att: "Utskicken går via telefonmasterna och de har bara en viss kapacitet, vilket gör att det bildas en kö. Därför kan man få varningarna vid något olika tidpunkter."

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här