Fabio Ishaq meddelade under pågående fullmäktige att SD kommer att stötta S budgetförslag.
Fabio Ishaq meddelade under pågående fullmäktige att SD kommer att stötta S budgetförslag. Bild: Jari Välitalo

Alliansens budget riskerar förlora

SD meddelade under pågående budgetfullmäktige att partiet drar tillbaka sitt egna förslag och kommer att rösta på S budgetförslag.
– Vi har ett ansvar att släppa fram det som är mindre skadligt, uppgav Fabio Ishaq (SD).

ANNONS
|

På grund av den rådande coronasituationen pågår just nu ett kraftigt begränsat budgetfullmäktige i Halmstad Arena. Någon debatt tillåts inte, utan partierna får max tio minuter på sig att presentera sina respektive förslag.

Jonas Bergman (M) var först ut med att presentera Alliansens förslag, följt av Socialdemokraterna. Därefter intog SD, som valde att släppa en nyhet, talarstolen.

Efter att ha berättat om partiets eget budgetförslag och de satsningar man vill göra avslöjade Fabio Ishaq att SD avser att stötta Socialdemokraternas budgetförslag.

– I dag har vi många alternativ. Vi vet att vårt förslag är det bästa men måste påverka så att våra invånare inte lider mer än vad de gör i dag, uppgav han.

ANNONS

Drog tillbaka sitt förslag

SD valde att dra tillbaka sitt budgetförslag till förmån för S förslag.

– Vi anser att S förslag är mycket mindre skadligt än övriga, trots sina brister. Eftersom inget annat parti är intresserat av att släppa fram vårt förslag drar vi tillbaka vår budget och väljer att stödja S budget, förklarade Fabio Ishaq.

Stefan Pålsson (S) kommenterar SD:s utspel så här:

”De fullföljer det som de sagt i kommunfullmäktige under ett halvårs tid, att de inte stödjer Alliansen längre, så jag är inte förvånad. Alliansen är nu svaret skyldiga hur de ska få igenom sin politik. Kan man inte det, så ska man inte styra kommunen. Det är odemokratiskt.”

Jonas Bergman kallar SD för ett parti i fritt fall:

”SD har antytt att de hellre vill röra om i grytan än fokusera på politiken. Därför säger de nu nej till alla våra satsningar på trygghetskameror, väktare ordningsvakter och trygghetsvandrare i Halmstad. Det är uppenbart att SD i Halmstad just nu är ett parti i fritt fall utan någon som helst ideologisk kompass.”

Oklart läge

S och SD har tillsammans 33 mandat i fullmäktige, medan Alliansen har 31. Miljöpartiet har tre mandat och Vänsterpartiet fyra.

Kontentan blir därmed att Alliansens förslag riskerar att förlora. Det vore i så fall inte första gången som en S-budget vinner när Alliansen sitter i minoritetsstyre.

ANNONS

Senast det hände var i samband med budgetfullmäktige i juni 2016. Den gången hittade inte S någon samarbetspartner och Alliansen valde då att sitta kvar och styra med Socialdemokraternas budget.

LÄS MER: Graf (M) styr med S-budget

ANNONS