Alliansens budget får skarp kritik från S, V och SD

Alliansens budgetförslag får skarp kritik från både S, V och SD.
– Att sänka skatten mitt i pandemin, med pengar som kommunen fått via statsbidrag, är befängt och extremt oansvarigt. Det är inte så här Halmstad arbetar sig ur krisen, säger Krissi Johansson (S), kommunråd.

ANNONS
LocationHalmstad||

Under måndagen presenterade Alliansen sitt förslag till budget.

LÄS MER:Alliansen vill sänka skatten och satsa på välfärd

Partierna vill bland annat sänka skatten nästa år, motsvarande ett intäktsbortfall på 23 miljoner, samt mildra de krav på effektiviseringar som verksamheterna haft sedan tidigare.

S kallar skattesänkningen extremt oansvarig.

Kunde gjort nytta i välfärden

– Det är ändå 23 miljoner som i stället kan göra nytta i välfärden och gå till aktiva insatser för att ta Halmstad ur krisen. Utan en regering som gett kommunerna statsbidrag i en svår tid hade den här skattesänkningen varit en oerhört svår ekvation för Alliansen och jag har inte sett någon presskonferens om att riktade statsbidrag ska gå till skattesänkningar, säger Krissi Johansson.

ANNONS

Både SD och V instämmer i kritiken.

– Det känns som en desperat budget från en minoritet som vill behålla styret. De vill plötsligt satsa massa på skolan som S tjatat om och på kameror och väktare som vi tidigare föreslagit, säger Fabio Ishaq (SD) och tillägger:

– Skattesänkningen är bara en symbolisk handling. Vi är normalt för skattesänkningar, men det är fel tid nu. Vi tycker inte heller att man kan göra det med statsbidrag, de pengarna har kommit för att vi ska använda dem i välfärden.

Tania Bengtsson (V), tycker att skattesänkningen känns ”mycket märklig”.

– För kommuninvånaren är det här en symbolisk summa, men vi hade fått x antal anställda i vård och skola. Jag ser ojämlikheten i ögat varje dag och att då slå sig för bröstet och säga att man är nöjd, ja – för min del känns det som att i inte lever i samma stad. Det ger väldigt konstiga signaler.

Ola Nilsson (MP) ser skattesänkningen som en politisk markering.

– Det är ju en ganska liten sänkning som inte ger så mycket i plånboken, men det är en markering att man vill gå i den riktningen. Det är borgerlig politik, säger han.

Lättnader inte tillräckligt

Inget av partierna anser att de lättnader som verksamheterna får i Alliansens förslag är tillräckliga.

ANNONS

– Jag ser fortfarande en risk för att kärnverksamheter kan tvingas till personalminskningar. Alliansen tar inte höjd för de utmaningar vi har. Flera av satsningarna är tillfälliga vilket vi tycker är problematiskt. För hemvårdsförvaltningen till exempel, så lindrar man nu i två år, men sen då?, säger Krissi Johansson.

– Det hade behövts mycket mer satsningar på välfärden och på personalen inom vården. Vi ser att arbetslösheten ökar, liksom psykisk ohälsa, säger Fabio Ishaq.

Socialdemokraterna saknar även satsningar på arbetsmarknad och personalfrämjande åtgärder i budgetförslaget.

– Vi vet att Halmstad hade stora utmaningar redan före pandemin och med pandemin vet vi att redan utsatta grupper får det tuffare. Vi behöver vidta aktiva insatser. Det handlar om arbetsmarknadsinsatser, omställningsinsatser och vidareutbildning, säger Krissi Johansson och fortsätter:

– Inom skola, vård och omsorg är det många som redan sliter hårt och behöver bättre arbetsförhållande och i vissa fall även fler arbetskamrater.

V och MP vill se förebyggande arbete

Tania Bengtsson reagerar dessutom på vissa delar i satsningen på ökad trygghet.

– Att införa olika typer av vakter när man i stället borde satsa på förebyggande insatser som fältassistenter som jag tror hade kunnat möta ungdomar på ett bättre sätt, det reagerade min magkänsla på, säger hon.

Ola Nilsson är också tveksam till kameror och väktare.

ANNONS

– Visst kan man satsa på sådant, men vi efterlyser mer förebyggande arbete, säger han.

Miljöpartiet saknar även konkreta satsningar på klimat och miljö.

– Alliansen pratar om att de vill jobba med frågan men vi vill ha mer konkreta mål kring klimatanpassning och vad vi ska göra för att förhindra klimatförändringar, säger Ola Nilsson.

Alla fyra partier kommer att lägga fram egna budgetförslag eller förändringsyrkanden.

ANNONS