Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) vill sänka skatten och göra satsningar på bland annat kärnverksamheten, trygghet och city. Bild: Cecilia Welin
Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) vill sänka skatten och göra satsningar på bland annat kärnverksamheten, trygghet och city. Bild: Cecilia Welin

Alliansen vill sänka skatten och satsa på välfärd

Välfärd, trygghet och city – det vill Alliansen satsa på under kommande år. Dessutom vill partierna se en sänkt skatt nästa år motsvarande ett intäktsbortfall på 23 miljoner.
– Det är en principfråga för oss att inte ta ut mer skatt än vad som krävs för att få kommunen att fungera, säger Ella Kardemark (KD).

Under måndagen presenterade Allianspartierna sitt förslag till budget för nästa år, samt en plan för kommande år. En sak som har påverkat budgetarbetet är alla de miljoner som strömmat in i form av statsbidrag på grund av rådande coronaläge. Ett tacksamt tillskott men även en pengakälla med osäkert flöde menar Jonas Bergman (M).

– Vi vet inte hur varaktiga de här bidragen är. De är på ett, två eller kanske tre år. Vi har ingen ambition att driva upp kostnader som vi sedan måste rulla tillbaka igen, säger han.

Alliansen vill framför allt lägga den statliga förstärkningen på kärnverksamheten genom att mildra de krav på effektiviseringar som finns sedan tidigare. Över 100 miljoner läggs på vård, skola och omsorg de kommande åren. För äldreomsorgens del slopas kravet på effektiviseringar helt de kommande två åren.

Oklart om besparingar ändå behövs

Att det konkret innebär att verksamheter slipper spara in på personal låter Allianspartierna dock vara osagt.

– Men med detta ger vi våra verksamheter bra förutsättningar för att slippa sådana effektiviseringar, säger Ella Kardemark (KD).

– Och det finns ingen nämnd som får mindre pengar nästa år och vi föreslår också att alla verksamheter ska kompenseras fullt ut för ökade hyres- och lönekostnader, tillägger Lovisa Aldrin (L).

Partierna vill under kommande år också göra en rad särskilda satsningar på kärnverksamheten, trygghet, ett levande centrum, infrastruktur och lokaler samt kultur och fritid. Pengar läggs bland annat på elevhälsa, ekonomiskt bistånd, väktare, halverad p-avgift i Svartmunken, en toalett i Norre katts park, asfalt, upprustning av kommunens tre utebad samt Mjellby konstmuseum (läs mer i faktaruta).

Stora investeringar

Budgeten och planeringen inför kommande år innehåller också stora investeringar på bland annat skolor och förskolor, äldreboende och hamnen berättar Jenny Axelsson (C). Totalt handlar det om drygt två miljarder och precis som aviserats tidigare behöver kommunen låna en del för att klara detta.

LÄS MER: Investeringar kräver miljardlån

Alliansen räknar de närmaste åren med att kommunen går med mellan 49 och 111 miljoner i överskott. Därefter tror partierna att läget blir tuffare, men vill trots det satsa på att sänka skatten nästa år – med tio öre per intjänad hundralapp.

– Det kommer att placera oss under snittet i Halland och det är ett viktigt symbolvärde när man ska attrahera arbetskraft och företag vilket vi behöver extra mycket i de här tiderna, säger Jonas Bergman.

300 kronor mer om året

Förslaget ger kommunen ett inkomstbortfall på 23 miljoner. Den som tjänar 25 000 kronor får 300 kronor mer att röra sig med per år.

Är er känsla att det har varit ett hårt tryck på er att sänka skatten?

– Nej, men det handlar om hur man ser på skatt. Skatt är något man höjer när man måste och sänker när man kan, säger Ella Kardemark.

Så då finns det inga satsningar som saknas i den här budgeten, ingenting annat ni kunde ha lagt de här pengarna på?

– Nej, vår grundinställning är ju att det här inte är våra pengar utan invånarnas pengar, där vi får förtroende att förvalta en andel av deras lön. Vi har tyckt att det här är en rimlig fördelning av de här pengarna där vi gör viktiga och stora satsningar i år men att det också finns utrymme för människor att behålla lite mer av sin peng, säger Jonas Bergman.

Är det då inte risk att ni behöver höja skatten igen?

– Jo, men jag anser att skatten är ett verktyg man använder. Den behöver inte alls vara permanent, vi har möjlighet att höja eller sänka varje år, säger Lovisa Aldrin.

Alliansens förslag går nu vidare till kommunstyrelsen.

Fakta: Axplock ur Alliansens satsningar 2021–2025

Trygghet: Tio trygghetskameror i Halmstads kommun. Var de ska sitta bestäms i dialog med polisen. Trygghetsskapande väktare i centrum, trygghetsvandringar och trygghetssamordnare på Vallås och på Andersberg . Samverkan via SSPF (socialtjänst, skola, polis och fritid) för att tidigt fånga upp unga i riskzonen för kriminalitet och utanförskap.

Centrum: 25 miljoner läggs på citysamverkan via Stadens hjärta . Repris av årets sommarsatsning på Lilla torg . Halverad p-avgift i Svartmunken samt skapa större så kallade familjeparkeringar på ett plan. Toalett i Norre katts park samt skapa en ny park på Österskans där stationsbyggnaden rivs.

Kärnverksamheten: Stärka elevhälsan genom att anställda fler specialpedagoger i förskolan, fler skolpsykologer i grundskolan och fler socialpedagoger i gymnasieskolan. Förbättrad service på bygg- och miljöförvaltningen. Större anslag till ekonomiskt bistånd. Verksamheterna får full kompensation för hyres- och löneökningar.

Infrastruktur och lokaler: Utökad laddinfrastruktur. Mer pengar till att underhålla vägar och fastigheter. Fortsätta bygga nya skolor, förskolor och äldreboende, bland annat, samt fortsatta satsningar i hamnen .

Kultur och fritid: Ny arena klar till SM-veckan. Renovering av Mjellby konstmuseum . Renovering av samtliga tre utebad . Mer pengar till skolgårdar och lekplatser. Skapa kulturell mötesplats på Ranagård.

Uppdrag: 2,2 miljoner läggs på olika uppdrag, bland annat vill Alliansen arbeta för att motverka ekonomisk brottslighet, svart ekonomi och bidragsfusk. Ett annat uppdrag är att ta reda på vad kommuninvånarna vill ska hända på Stora torg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!