Allas trädgård i full blom

I Olofstorp trängs bin med fjärilar bland blommor och örter. Stadsbondgårdens trädgårdar är till för alla som vill – och de har sällan varit vackrare.

ANNONS
|

Det är en solig onsdagseftermiddag på Stadsbondgården i Olofstorp och barnfamiljer kryssar i sakta mak mellan djurhagarna – men det är inte djuren som ska få vår uppmärksamhet denna dag.

Susanne Baerveldt ska guida HP:s utsända genom gårdens trädgårdar. De som är ett nav i verksamheten, men kanske inte det första man tänker på.

–Många kommer för djurens skull, men vi har så mycket mer att erbjuda, säger arbetsledaren för trädgård, café och hantverk.

Årets nyhet är örtagården. Trädgårdsmästaren och konstnären Sophia Olsbacka har ritat, planerat och dekorerat trädgården där nyttoväxterna samsas runt slingrande trädgårdsgångar.

– Tanken är att trädgården ska ha mjuka former och vara inbjudande, säger Sophia.

ANNONS

I örtagården finns mat- och medicinalväxter. Men för Sophias är trädgård mer än så.

– Hälsoträdgården skapar en läkande miljö, som är avslappnande genom dofter och färger, säger hon.

På stadsbondgården finns en örtagård, hälsoträdgård, kryddgård och två växthus – tillsammans rymmer de allt från vackra blommor till medicinalväxter och grönsaker.Alla är välkomna att smaka, känna och dofta– eller bara ta en paus och njuta.

– Vi brukar säga att man får smaka, men inte skörda, säger Susanne Baerveldt och förklarar att skörden sköts av personalen.

De senaste åren har trädgårdarna genomgått förändringar. Den nya örtagården har anlagts, hälsoträdgården har stuvats om för att få nya miljöer och rum.

Susanne Baerveldt menar att trädgårdarna sällan har varit vackrare – och nu står de i full blom.

– Man märker när vi har haft visningar för barn att om man bara stannar upp och börjar prata om de olika växterna så är de jätteintresserade, säger Susanne som tror att även de med spring i benen kan få mycket ut av en paus i grönskan.

ANNONS