Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Alla helgons dag i coronatider – på Snöstorps kyrkogård

På Snöstorps kyrkogård i Halmstad var det gott om folk på Alla helgons dag.
– Det här känns som ett säkert sätt att mötas på nu när pandemin pågår, säger Pär Sundbäck, som just denna dag minns sin mamma.

Britt och Christer Karlsson är två av besökarna på Snöstorps kyrkogård denna regniga Alla helgons dag coronaåret 2020.

– Mina föräldrar ligger här, vi har tänt ljus för dem. Det här är en dag som alltid känns lite högtidlig, som manar till eftertanke, säger Christer.

Hustrun Britt tänder ett ljus för sin syster och tänker på hur fort tiden går, och på hur gamla de som inte längre finns skulle ha varit i dag.

– Hela det här året har varit så konstigt med tanke på coronapandemin. På ett sätt är man väl glad att de som är döda har sluppit allt det här, även om det inte går nån nöd på oss. Jag och Christer har ju varandra, säger hon.

En bit bort tänder Bo Bengtsson ljus för sina föräldrar, sin mormor och morfar och sin mammas moster och morbror:

– Man har ju inte kunnat träffa folk så mycket på senaste med tanke på pandemin, men i dag känns kyrkogården som en fin plats att mötas på.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Tankar på de som är borta

Bland alla ljus och gravar stöter vi också på Pär Sundbäck, som just i dag vill hedra sin mamma. Hon dog när han var tio år gammal, i dag är Pär 54 år.

– Det är klart att det var traumatiskt när hon dog. I den åldern förtränger man kanske mycket också som man får bearbeta senare i livet.

Inte många på kyrkogården bär munskydd, men Luis Galvez gör det. Han är rädd för smitta och har suttit i karantän under en stor del av pandemin. I dag besöker han sin hustrus grav. Hon dog för fyra år sedan.

– Det har inte varit lätt att leva med vetskapen om att hon är borta. Det är som att livet måste börja på nytt utan henne, men samtidigt gör det aldrig riktigt det, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här