Alla chefer som tvingats sluta vet vilka motiven var, men för att inte förstöra deras privatliv eller fortsatta arbetsliv håller kommunen på principen att inte gå ut med detaljer offentligt. Så kan man sammanfatta vilken syn Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) har på de frågor som HP:s granskningar har ställt.
Alla chefer som tvingats sluta vet vilka motiven var, men för att inte förstöra deras privatliv eller fortsatta arbetsliv håller kommunen på principen att inte gå ut med detaljer offentligt. Så kan man sammanfatta vilken syn Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) har på de frågor som HP:s granskningar har ställt. Bild: Jari Välitalo

”Alla chefer som fått sluta vet varför”

Kommunråden Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) medger att cheferna som fått sluta under uppmärksammade former varit bra på många sätt – men menar att de inte funkat i vissa skeenden.
– Av hänsyn till de inblandade har vi stått upp för principen att inte publikt gå in på detaljerna – trots att det ibland leder till att det blåser mycket, säger Bergman.

ANNONS
|

– Det är kutym att detaljerna bakom begrepp som ”en samlad bedömning” stannar mellan arbetsgivare och arbetstagare om en chef entledigas, säger Jenny Axelsson, när vi träffas i det lilla grupprum i Rådhuset som heter Harplinge.

– Det ingår i dealen när man är chef. Å ena sidan har man ingen anställningstrygghet, å andra sidan får man ett rejält arvode om man måste sluta. Vår linje är samtidigt att den som får gå ska slippa en offentlig rättegång, säger Jonas Bergman och visar med fingrarna att han vill ha citattecken kring det sista ordet.

”Naturligt” att inte KD och L är med

Att det bara är just Centerpartiets och Moderaternas kommunråd som hört av sig till HP, för att få ge sin syn på bland annat turerna kring de entledigade cheferna – och inte alliansens övriga kommunråd Ella Kardemark (KD) och Lovisa Aldrin (L) – har enligt dem en naturlig förklaring

ANNONS

– Socialdemokraternas Krissi Johansson har redan blivit intervjuad om det här – och vi är de resterande två tredjedelarna av kommunstyrelsens presidium, säger Axelsson.

LÄS MER:S bryter tystnaden: ”Alliansen har inte förklarat besluten”

I HP:s granskning av hemvårdschefen Jennie Vidals entledigande framstod det som att ni i krisledningsnämnden inte gillade att hemvårdsnämnden tog egna initiativ. Varför tyckte ni exempelvis att det var fel att de beslutat att dela ut paket med hygienartiklar till äldre som fått rådet att inte ge sig ut på grund av smittorisken?

– Det är inte kommunens uppgift att förse invånare med vardagsprodukter, principiellt får man inte gynna enskilda personer. Jag ansåg att hemtjänsten kunde handla tvål åt de äldre samtidigt som det handlades mat, säger Bergman.

Jag kan förstå att en reporter vill hitta just en enskild orsak, men till sist handlar det om en samlad bedömning – trots att det låter trist.

Flera har sagt till HP att din moderata partikollega, regionrådet Mikaela Waltersson, var irriterad över att Jennie Vidal hade synpunkter på fördelningen av skyddsutrustning mellan regionen och kommunen – och att hon därför tryckte på för att få bort henne. Är det detta som ligger bakom att du hänvisat till ”samverkansproblem”?

– Visst fanns det samverkansproblem, både internt och externt, precis som det fanns brister i krisledningen. Ända från första början har vi varit tydliga med skälen bakom att Vidal inte kunde sitta kvar, säger Bergman och tillägger:

ANNONS

– Jag kan förstå att en reporter vill hitta just en enskild orsak, men till sist handlar det om en samlad bedömning – trots att det låter trist.

LÄS MER:Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

Det kan låta hjärtlöst om man rycker det ur sitt sammanhang, men jag minns att min röst brast när jag sade det.

Beträffande personalbristen inom äldrevården ska du ha hängt upp dig på ett inlägg på Instagram om anställda som har aktiviteter med de gamla på ett boende. ”Har man tid att måla påskägg, så har man ingen brist på personal”, ska du ha sagt. Hade du ingen förståelse för att de gamla, som inte ens fick ta emot besök av släktingar, hade behov av sysselsättning för ett meningsfullt liv?

– Det kan låta hjärtlöst om man rycker det ur sitt sammanhang, men jag minns att min röst brast när jag sade det, säger Bergman och fortsätter:

– Vid den tiden hade vi önskemål från hemvården om att flytta fler hundra undersköterskor och sjuksköterskor från andra förvaltningar. Vi hade också tydliga konsekvensbeskrivningar om vilka risker som fanns med en sådan flytt – i form av felmedicinering av funktionsnedsatta, helt inställda vaccinationsprogram för barn, nedstängda förskolor och skolor.

– I ett sådant läge är det mitt jobb att lyfta de jobbiga frågeställningarna. Jag var tvungen att fråga hemvården om de verkligen gjort allt – eftersom de andra förvaltningarna inte hade personal som gick sysslolös.

ANNONS
Jonas Bergman (M) pekar på att han hade rätt i att vara kritisk till att det påsken 2020 slogs larm om personalbrist inom hemvårdsförvaltningen. ”I slutänden behövdes det aldrig flyttas över några 400 personer som det talades om”, säger han.
Jonas Bergman (M) pekar på att han hade rätt i att vara kritisk till att det påsken 2020 slogs larm om personalbrist inom hemvårdsförvaltningen. ”I slutänden behövdes det aldrig flyttas över några 400 personer som det talades om”, säger han. Bild: Jari Välitalo

Bergman pekar också på att facit har gett honom rätt i att han var kritisk till att hemvårdsnämndens dåvarande ordförande Ann-Charlott Mankell (M) under påskhelgen förra året slog larm om personalbristen.

Gav en introduktionsutbildning

– Vi gav en introduktionsutbildning till en massa personer för att de skulle kunna hoppa in och jobba med de äldre, men i slutänden behövdes det aldrig flyttas över några 400 personer som det talades om, säger han.

Hur kan det i mitten av april redan ha hunnit vara ett långvarigt missnöje med Vidals krisledningsförmåga trots att kommunen inte gick in i stabsläge förrän i mars och sammankallade krisledningsnämnden först den 18 mars? Verkar det inte konstigt om man dessutom lägger till hur kommundirektören berömde hennes insatser så sent som den 9 april?

– Jag minns inte nu exakt hur länge vi märkt bristerna. Jag har för mig att jag tidigare nämnt sex veckor, men det kan ha varit fyra veckor. Vi hade i alla fall väldigt väl på fötterna, så jag kände mig trygg i att beslutet var det rätta, säger Bergman.

Hur kommer det sig att ni inte kollade av någonting med hemvårdsnämnden kring hur Vidal fungerade under pandemin innan ni tog beslutet att entlediga henne?

ANNONS

– Vi kände inte att det behövdes. Vi hade haft många möten med andra personer, både inom och utanför kommunen, säger Bergman.

Man glömmer lätt bort hur många medarbetare som arbetade febrilt med att ställa om organisationen för att maskineriet skulle fungera. Allt handlar inte om chefen.

Om hon nu varit så dålig på att krisleda, hur förklarar ni då att Hans Ekberg redan i början av maj kunde konstatera att hemvårdsförvaltningen var så väl förberedd på att hantera pandemin?

– Han uttalade sig om hela förvaltningens ansträngningar. Man glömmer lätt bort hur många medarbetare som arbetade febrilt med att ställa om organisationen för att maskineriet skulle fungera. Allt handlar inte om chefen, säger Jenny Axelsson.

Hur ser du, som ordförande i Pensionärsrådet, på uppgifterna om att det gjorts försök att få pensionärsorganisationerna att sluta skriva insändare om Vidal-affären? Kan man se det som ett angrepp på yttrandefriheten?

– Det är inget som jag själv har varit med om, men det beror på hur det är uttryckt, säger Axelsson och tillägger:

– Jag känner till att Jonas haft samtal med en insändarskribent inom PRO, men det är inget konstigt med att man tar en sådan kontakt och förklarar att vi inte kan gå in på mer förklaringar till entledigandet än vi redan gjort.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

HP:s granskning av fallen med de sparkade cheferna inom hemvårdsförvaltningen, Hem och HFAB pekar på att Halmstads kommun är väldigt toppstyrd. Håller ni med om den bilden?

ANNONS

– Vi har precis påbörjat en resa mot det motsatta, säger Bergman och berättar om hur kommunen ska gå från att vara ”visionsstyrd” till ”tillitsbaserad styrning”.

– Det nya, där man flyttar över ansvar till medarbetarna långt ut i organisationen, ska vara genomfört i början av nästa mandatperiod. Många kommuner har redan infört detta, säger han.

Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tror att det blir bra när Halmstads kommun har infört så kallad tillitsbaserad styrning 2023 – som många andra kommuner redan har.
Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tror att det blir bra när Halmstads kommun har infört så kallad tillitsbaserad styrning 2023 – som många andra kommuner redan har. Bild: Jari Välitalo

– Det här är en stor kulturomställning, men den är efterlängtad, säger Jenny Axelsson.

Nämnderna har stor frihet, men vissa viktiga frågor måste lyftas till kommunstyrelsen och även tas inom partierna.

Vissa pekar på att förvaltningar och nämnder i andra kommuner har stor frihet under ansvar, förutsatt att de uppfyller övergripande mål och håller budget. I Halmstad ska det däremot inte vara lika självständigt, utan här hävdar de att mycket måste gå genom kommunråden och kommundirektören. Är den jämförelsen fel?

– I mina ögon ska kommunstyrelsen ha ett helhetsansvar, det är politikerna som sätter målen. Sedan är kommundirektören den tjänsteperson som jobbar på direkt uppdrag av oss, säger Axelsson.

– Nämnderna har stor frihet, men vissa viktiga frågor måste lyftas till kommunstyrelsen och även tas inom partierna, säger Bergman.

Det som ibland är svårt att förstå för bolagen är att politiskt valda ordförande ständigt förväntas kunna svara på invånarnas frågor.

Apropå toppstyrning har ju Monica Karlsson, den sparkade vd:n på Hem, varit öppet kritisk till att många dagliga, operativa frågor krävde den politiska ordförandens godkännande. Hon menade att det fungerade bättre när du, Jonas Bergman, var ordförande – men att det varit ett ständigt återkommande problem med din moderata efterträdare, Louise Uvenfeldt. Har du diskuterat det här med din partikollega?

ANNONS

– Jag pratar löpande med alla ordförande om hur man lämpligast utför uppdraget. Det som ibland är svårt att förstå för bolagen är att politiskt valda ordförande ständigt förväntas kunna svara på invånarnas frågor. Ibland kan det då handla om någon som undrar varför sophämtningen inte funkade eller varför det blev en extra avgift för att tunnan var överfull.

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

Monica Karlsson talade om att politiker borde sätta upp tydliga uppgifter, mål och ramar ifall kommunen vill driva bolag – och sedan hålla fingrarna borta. Varför är det så svårt?

– Därför att det är en politiskt styrd organisation där invånarna förväntar sig att politikerna ibland ska lägga sig i, säger Bergman.

– Politiken måste hitta sin roll i den nya, tillitsbaserade styrningen. Kommundirektören tar nu fram formerna för hur allt ska fungera, hur man ska formulera mål och hur de ska mätas – det är det största uppdraget vi gett honom hittills, säger Jenny Axelsson och tillägger:

– För en detaljintresserad politiker kan det bli en smärtsam omställning.

Jörgen är säkert väl insatt i hur Halmstad fungerade när han var med och styrde, men det är ett annat Halmstad i dag.

Även fallet med HFAB handlade ju om en vd som försökte se till bolagets bästa. Förre S-ministern Jörgen Andersson, som har dubbelt så lång erfarenhet av att vara kommunråd som ni två har tillsammans, skrev nyligen en debattartikel där han menar att rådhusbolagets styrelse inte har rätt att gå in och detaljstyra dotterbolaget så som skett. Vad anser ni om det?

ANNONS

– Jörgen är säkert väl insatt i hur Halmstad fungerade när han var med och styrde, men det är ett annat Halmstad i dag, säger Axelsson och fortsätter:

– Jag tycker inte att HRAB gjort någon detaljstyrning bara för att vi gav två dotterbolag i uppdrag att teckna avtal med varandra. Att man går in och gör sådana förtydliganden är precis som ett moderbolag ska agera.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tycker det var rätt att Halmstads Rådhus AB gav direktiv till HFAB och Halmstad stadsnät AB att teckna avtal med varandra. ”Eftersom det påverkade hela kommunkoncernen var det rimligt med ett övergripande beslut”, säger Bergman.
Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tycker det var rätt att Halmstads Rådhus AB gav direktiv till HFAB och Halmstad stadsnät AB att teckna avtal med varandra. ”Eftersom det påverkade hela kommunkoncernen var det rimligt med ett övergripande beslut”, säger Bergman. Bild: Jari Välitalo

– Huruvida det hade varit bra att byta så kallad kommunikationsoperatör för HFAB återstår att se. Det kanske blir billigare om man låser in utbudet hos en stor operatör, men alla tycker kanske inte det är bra med mindre valfrihet, säger Jonas Bergman och fortsätter:

– Eftersom det påverkade hela kommunkoncernen var det rimligt med ett övergripande beslut. Hade Halmstads stadsnät förlorat HFAB hade det kunnat försvåra och försena den sista utbyggnaden av fibernätet ute på landsbygden.

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

Jörgen Andersson skriver också att det är en olämplig och felaktig kombination att kommundirektören är samma person som vd:n för de kommunala bolagens moderbolag. Har han en poäng i att för mycket makt knyts till Mattias Rossköld?

– Nej, det är en fördel att ha en vd på HRAB som är väl insatt. Makten finns hos politikerna som fattar besluten, säger Jenny Axelsson.

ANNONS

– Detta ligger i linje med att vi kämpat med att få in ett koncerntänk i kommunen. Förr har även samma person haft ordförandeposten i både kommunstyrelsen och HRAB, men jag kände att jag inte mäktade med det, säger Jonas Bergman

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Flera hävdar att HFAB:s styrelse offrade Catharina Rydberg Lilja för att kommunråden i moderbolaget HRAB varit kritiska till sådant som styrelsen och ordföranden Jimmie Tschander gjort. Hur mycket ligger det i det?

– Styrelsen, med Jimmie i spetsen, har på ett utmärkt sätt berättat om sina avväganden – gång på gång – och jag ser inga skäl att upprepa dem, säger Jenny Axelsson och tillägger:

– En vd är en tjänsteperson som ska verkställa de beslut som styrelsen tar.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Gjorde inte Rydberg Lilja det till sist? Först undertecknade hon inte avtalen med hänvisning till att de inte var affärsmässiga, men när styrelsen slog fast att hon ändå skulle skriva under satte hon väl dit sin namnteckning?

– Det stämmer, säger Axelsson.

Jenny Axelsson (C) har svårt att svara på hur mycket stöd hon gav sin partikollega Jimmie Tschander när det stormade kring HFAB, som han är ordförande för.
Jenny Axelsson (C) har svårt att svara på hur mycket stöd hon gav sin partikollega Jimmie Tschander när det stormade kring HFAB, som han är ordförande för. Bild: Jari Välitalo

Hur mycket stöttade du din partikollega Tschander när det stormade som mest kring HFAB?

– Hur mäter man det? Är det hur många minuter man har pratat? Jag försöker finnas som stöd för alla inom såväl Centerpartiet som Alliansen, men du får fråga dem hur väl jag lyckas, säger Axelsson.

ANNONS

Men vilken bild har du av stödet du gav Tschander?

– Jimmie och jag har pratat mycket, långt innan det här dök upp. Han har hela tiden varit tydlig med de utmaningar som funnits inom HFAB och därför har det varit naturligt att han berättat om de funderingar han haft och sökt stöd.

Jag har framfört hur förvånade alla varit över uttalanden han gjort i HP. Det är en del av varje partis interna arbete, som man inte diskuterar i media.

Det sägs att du var kritisk mot honom när han gick ut med att han inte ville se ökade avkastningskrav och att han tyckte det var dåligt att sälja av från HFAB:s bestånd – frågor som du faktiskt drivit. Vad minns du av det?

– Min upplevelse är inte att jag personligen varit kritisk mot honom. Däremot har jag framfört hur förvånade alla inom HRAB och andra varit över uttalanden han gjort i HP och frågat vad han menar. Det är en del av varje partis interna arbete, som man inte diskuterar i media.

LÄS MER:HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Hur nöjd är du med HFAB:s ekonomiska utveckling de senaste åren?

– Jag tror att HFAB tagit till bra åtgärder nu, där de tittar på hur de ska använda sina pengar kring försäljningar, investeringar och underhåll, säger Axelsson.

Hur allvarligt skulle det vara om domstolen kommer fram till att det var ett brott mot Lagen om offentlig upphandling att skriva avtal med kommunens stadsnätsbolag i stället för att konkurrensutsätta avtalen om digitala tjänster?

ANNONS

– Då vet vi och andra kommuner i samma sits vad som gäller. Vi tycker att vi fattat ett bra beslut, men om domstolen anser något annat får vi förhålla oss till det, säger Jonas Bergman.

– Det är varken första eller sista gången som det begärs överprövning av ett beslut som kommunen tagit, säger Jenny Axelsson.

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

Jenny Axelsson säger sig ha fullt förtroende för Jimmie Tschander i dag – trots att han tagit ut full lön från sitt jobb på Halmstad arena, samtidigt som han sagt i HP att han bara hinner jobba deltid – och trots att han inte vill kännas vid de samtal om påtryckningar från Mattias Rossköld och Carl-Johan Berthilsson som Catharina Rydberg Lilja berättat att han haft med henne.

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

Jenny Axelsson gjorde nyligen reklam för Centerpartiet på Stora torg tillsammans med Jimmie Tschander, som hon säger sig ha fullt förtroende för.
Jenny Axelsson gjorde nyligen reklam för Centerpartiet på Stora torg tillsammans med Jimmie Tschander, som hon säger sig ha fullt förtroende för. Bild: Roger Larsson

Frågan om hans löneavdrag anser hon är utredd genom ett mejl som Arenachefen Carina Robertsson skickat ut.

HP:s rapportering ”helt korrekt”

I mejlet står om hur Tschander rapporterar in frånvaro när han jobbar med politiska uppdrag, men att han på sistone inte gjort så eftersom han sagt att han kan utföra dem utanför arbetstid. Arenachefen konstaterar att HP:s rapportering är ”helt korrekt”.

LÄS MER:HFAB-ordförande tar ut full lön – trots att han ”bara hinner jobba deltid”

Faktum kvarstår därmed att det som Tschander uppgett i HP om att HFAB-uppdraget är så betungande att han bara hinner jobba heltid under sommarmånaderna inte stämmer. Av de 20 månader för i år och förra året som HP granskat hade han bara haft löneavdrag på 15 procents tjänstnedsättning under 4,5 månader. Om det han sagt i tidningen hade varit korrekt skulle löneavdrag ha gjorts för 14 månader.

ANNONS

Det var detta som han vägrade ställa upp på en intervju om.

Hur frivilligt är egentligen ditt aviserade avhopp från politiken, Jenny Axelsson? Källor inom Centerpartiet hävdar att du blivit ombedd att inte kandidera en mandatperiod till. Har du en kommentar till det?

– Så spännande, det var ny information för mig, svarar hon.

– Det här är ett beslut jag tagit själv och jag hade samtal med kretsstyrelsens presidium om det i mycket god tid inför nomineringsarbetet inför valet nästa år.

Hur är det då med ditt beslut, Jonas Bergman, att hoppa av politiken redan efter en mandatperiod som kommunstyrelsens ordförande? Flera av dina partivänner säger att du har dåligt stöd inom Moderaterna eftersom många är besvikna över att du rättar dig så mycket efter dina alliansvänner Jenny, Lovisa och Ella – i stället för att som din företrädare först gå till partiet och fråga vilken inställning de har till olika frågor. Har sådant spelat en roll för ditt beslut?

– Jag är väl medveten om att det är en jättesvår balansgång att vara ledare för ett samarbete mellan fyra partier. Ibland ska jag vara en neutral företrädare för kommunen, ibland ska jag företräda Alliansen, ibland ska jag företräda Moderaterna.

ANNONS

– Jag har absolut förståelse för att andra ibland tyckt att jag varit för mån om att hålla ihop styret, men många gånger krävs det snabba beslut och där måste nog Moderaternas fullmäktigegrupp få till en bättre process.

Jonas Bergman (M) säger sig vara väl medveten om att en del av hans partivänner tycker att han prioriterat Alliansen för mycket framför Moderaterna.
Jonas Bergman (M) säger sig vara väl medveten om att en del av hans partivänner tycker att han prioriterat Alliansen för mycket framför Moderaterna. Bild: Jari Välitalo

– Fast det här är inget som påverkat mitt beslut. Tajmingen handlar mer om att jag fyller 50 om ett och ett halvt år – och måste passa på om jag ska börja om med ett nytt jobb. Dessutom är det en extremt utsatt position, där jag valt att nästan alltid vara tillgänglig, och därför hade det varit skönt att bara få vara jag igen.

I debattartikeln av Jörgen Andersson står att ”Av den inblick som Mankell ger av den interna processen i kommunen måste man dra den logiska slutsatsen att vi har en kommunstyrelseordförande som inte är vuxen jobbet vilket han själv har insett genom att mitt i den första mandatperioden meddela sin avgång”. Vad tänker du om det?

– Jag har faktiskt inte läst hans debattartikel, jag konstaterar bara att han är en fri debattör som är i sin fulla rätt att ha åsikter om mycket. Tidigare har vi haft våra bataljer om flygplatsen, men jag kan inte gå runt och reagera på insändare och debattartiklar hela tiden, säger Bergman.

ANNONS

Kommundirektören gillar sin mobil

Både Jonas Bergman och Jenny Axelsson förklarar att de har fullt förtroende för Mattias Rossköld som kommundirektör.

Normalt är det kommunledningsförvaltningen som bereder ärenden, men eftersom den här motionen riktar sig mot just den förvaltningen är frågan knepig.

Hur kommer Mankells motion angående ett utskott för att utreda förtroendet för Rossköld att behandlas?

– Normalt är det kommunledningsförvaltningen som bereder ärenden, men eftersom den här motionen riktar sig mot just den förvaltningen är frågan knepig. Ingen vet faktiskt ännu vem som ska bereda motionen, säger Jonas Bergman.

LÄS MER:Förtroendet för kommunchefen blir fråga för kommunfullmäktige

Är det okej att försöka hindra dokumentation och insyn genom att uppmana folk att ta känsliga frågor muntligt i stället för att mejla, som Rossköld uppges ha gjort?

– Generellt diskuterar vi alla mycket över telefon eller Teams eftersom det är snabbt och smidigt – och jag vet att han trivs med att samtala mycket med sina chefer över telefon, säger Bergman.

– Det är ett naturligt arbetssätt och till sist går det alltid att ta del av de formella besluten. Men man ska vara medveten om att det tas många underhandsbeslut i en kommun och vanligtvis finns det då inte mycket underlag dokumenterat, säger Jenny Axelsson.

Många invånare uppfattar det säkert som lite konstigt, men då är det min roll – och mediernas – att förklara hur det ligger till.

När HP först frågade dig Jonas Bergman hur du såg på att det kritiserade D&D Hemtjänst fått avtal med Halmstads kommun, samtidigt som kommundirektörens fru fick betalt för att sitta i bolagets styrelse och företaget dessutom städar hemma hos kommundirektören, svarade du att kopplingen är långsökt. Har du märkt av att det även finns andra kommuninvånare som ställer frågor om det lämpliga i detta?

ANNONS

– Många invånare uppfattar det säkert som lite konstigt, men då är det min roll – och mediernas – att förklara hur det ligger till.

LÄS MER:Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

– Att jag tycker att kopplingen är långsökt beror dels på att det är så många steg mellan en kommundirektör och en avropare på hemvårdsförvaltningen, dels på att det handlar om så lite pengar.

Hur kommer det sig att du direkt kunde säga att det inte var något konstigt eller känsligt med D&D:s upphandling – samtidigt som det gjordes ett stort nummer av att en upphandling som rörde hemvårdsförvaltningen skulle utredas in i minsta detalj, trots att den inte ens ägt rum eftersom Jennie Vidal gav order att om att upphandlingen skulle avbrytas när behovet inte fanns kvar?

– Tittar man på strukturen är fallen väsensskilda, säger Bergman.

LÄS MER:Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

LÄS MER:Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

Upphandlingen påverkade inte

Han poängterar också att han direkt förra våren gjorde klart att frågan om upphandlingen inte påverkat beslutet att entlediga Vidal.

– På fredagen före entledigandet frågade vi Hans Ekberg om han var beredd att hoppa in som hemvårdschef. På söndagen fick vi svar – så då var allt klart inför beslutet i kommunstyrelsen. På kvällen fick jag sedan mejl om den här upphandlingen.

Hur har de senaste månadernas granskningar i HP mottagits internt i era partier?

ANNONS

– Bland en del nya kandidater finns en oro och känsla att de kanske inte vill bli förtroendevalda om det är så här det ska vara, säger Jonas Bergman.

Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tror inte att entledigandena ska göra det svårare för kommunen att rekrytera fler kvinnliga chefer. De pekar bland annat på att fem av de sex senaste chefsrekryteringarna i kommunledningen är kvinnor.
Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) tror inte att entledigandena ska göra det svårare för kommunen att rekrytera fler kvinnliga chefer. De pekar bland annat på att fem av de sex senaste chefsrekryteringarna i kommunledningen är kvinnor. Bild: Jari Välitalo

– De flesta reaktionerna hos mina partivänner handlar om att de inte känner igen sig i den bild som målats upp av kommunen som arbetsgivare. De tycker också att rapporteringen har varit ensidig, där bara de som har slutat får komma till tals, säger Jenny Axelsson och tillägger:

– Många är också förvånade över bilden av Mattias Rossköld och att han skulle ha svårt för kvinnliga chefer. Som kvinna skulle jag aldrig acceptera om det stämde med verkligheten.

Hur tror ni att kommunens varumärke och arbete för att få fler kvinnliga chefer påverkats av tre så uppmärksammade entlediganden av starka, kvinnliga chefer inom loppet av ett år – och dessförinnan även HFAB:s förra vd Marie Thelander Dellhag 2018?

– För det första behandlar vi alla chefer som chefer, oavsett om de är kvinnor eller män. Dessutom kan vi konstatera att fem av de sex senaste chefsrekryteringarna i kommunledningen är kvinnor, säger Jonas Bergman.

– Vi ger en signal till presumtiva chefer att om något skulle gå snett så går vi aldrig ut med detaljer som kan förstöra deras privatliv eller fortsatta arbetsliv. Alla som fått sluta vet varför, men vi sprider inte det till andra. Det är ju något positivt för dem, säger Jenny Axelsson.

ANNONS

LÄS MER:HFAB:s sparkade vd: ”Jag är väldigt förvånad”

Fast Catharina Rydberg Lilja har ju berättat i HP att hon fortfarande inte vet varför hon fick sparken. Hur kan det vara så?

– Jimmie har förklarat motiven för henne, säger Axelsson.

Fakta: Jonas Bergman

Politiska uppdrag: Moderat, heltidsavlönat kommunråd sedan hösten 2018. Ordförande i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling, samt krisledningsnämnden. Ledamot i kommunfullmäktige, entreprenörsregionen styrelse och utvecklingsråd, samt kommunberedningen i Region Halland. Sammankallande för kommunstyrelsens verksamhetsberedning samt för Innovationsstaden. Dessutom ombud för Kommuninvest.

Politisk historik: Var ombudsman inom Moderata ungdomsförbundet redan 1993–1994. Var ordförande i Hem (Halmstads energi och miljö) 2015–2018.

Aviserade sin sorti: ”Jag har aldrig planerat att ägna resten av livet åt politiken. Det har mer varit en fråga om när det är lämpligt att lämna,” förklarade han i HP den 7 mars i år.

”Hade jag väntat en mandatperiod till hade det varit att gambla lite väl mycket. Då skulle jag ha fått ge mig ut i yrkeslivet igen som 54-åring”, fortsatte han.

Jobb före politiken: It-konsult.

Bakgrund: Uppvuxen i Kungsladugård i Göteborg. Studerade företagsekonomi på Högskolan i Halmstad 1995–1998.

Ålder: 48 år.

Bor: Sedan slutet av 2019 i flerfamiljshus på Väster. Tidigare i villa i Haverdal.

Taxerad inkomst 2020: 928 800 kronor.

Familj: Frånskild. Två döttrar (18 och 20 år gamla).

Fakta: Jenny Axelsson

Politiska uppdrag: Centerpartistiskt, heltidsavlönat kommunråd sedan sommaren 2017. Ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och pensionärsrådet. 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Ledamot i kommunfullmäktige, Halmstads Rådhus AB, kommunstyrelsens verksamhetsberedning, krisledningsnämnden, kommunfullmäktiges valberedning, Nissans vattenråd, Nissans fiskevårdsområde, Fylleåns fiskevårdsområde, Suseåns vattenråd, Kattegatts kustvattenråd samt ledningsgruppen för Inlandsvägen Syd. Ombud i Halmstad Trygga Hem i Halmstad Ekonomiska förening- Ägarombud i Laholmsbuktens va, Destination Halmstad samt Hem.

Politisk historik: Ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 2014–2017.

Aviserade sin sorti: ”För mig är detta ett beslut som mognat fram. Nu när jag har landat i det här beslutet så är jag trygg med det. Jag har varit med ganska länge, tre mandatperioder. För mig känns det logiskt att det är dags att lämna över”, förklarade hon i HP den 15 april i år.

Hon sade också: ”Jag vill att jag och min framtida uppdragsgivare drar nytta av mina erfarenheter”.

Jobb före politiken: Enhetschef inom biblioteken i Halmstad, men tjänstledig sedan 2015.

Bakgrund: Uppvuxen i Filipstad i Värmland. Flyttade till Halmstad 2007 eftersom maken är hallänning.

Ålder: 47 år.

Bor: Sedan hösten 2018 i hus i närheten av Sperlingsholms kyrka. Tidigare i villa i Simlångsdalen.

Taxerad inkomst 2020: 833 800 kronor.

Familj: Gift sedan år 2000 med Magnus Axelsson. Två döttrar (17 och 19 år) samt en son (17 år).

ANNONS