Det är oklart hur många av åldringarna på Ljungblomman som blev utan mat när kocken missade att ordna en vikarie.
Det är oklart hur många av åldringarna på Ljungblomman som blev utan mat när kocken missade att ordna en vikarie. Bild: Johan Persson

Äldre kvinna blev utan mat – kocken var sjuk

När kocken blev sjuk kom ingen ersättare. Hemtjänsten vägrade att ordna annan mat så en kvinna i 90-årsåldern tvingades att leva på en Risifrutti.

ANNONS
|

En kvinna på Ljungblommans äldrelägenheter i Simlångsdalen blev lördagen den 25 juli utan mat när kocken blev sjuk. När kvinnans barnbarn, som vi kallar Lena eftersom hon vill vara anonym, ringer och frågar den ansvariga på måltidsservice på Halmstads kommun så får hon svaret att det rör sig om en miss. Kocken skulle ha ringt in någon från vikarielistan eller hört av sig till enhetschefen men detta hade inte blivit gjort.

– Personalen kom till min farmor och berättade att du får ingen mat i dag för vi har ingen kock, berättar Lena.

Följden blev att kvinnan i 90-årsåldern blev utan mat.

ANNONS

Det är oklart hur många av de äldre på Ljungblomman som blev utan mat den dagen. Ord står mot ord.

– Personalen på Ljungblomman upptäckte detta och ringde till Oskarströms äldreboende och fick mat därifrån. Inte på lördagen men på söndagen, säger Josefine Nylander, områdeschef på måltidsservice vid Halmstads kommun.

Men inom hemtjänsten har man en annan uppfattning.

– Jag hade faktiskt en i personalen som åkte till Oskarströms äldreboende på lördagen och hämtade en kantin med mat. Vad de sedan gjorde i köket vet inte jag, jag arbetar med hemtjänsten, svarar Anna Pettersson, enhetschef på Simlångsdalens hemtjänst.

Vet du hur lång tid det tog innan de fick mat?

– Det har jag faktiskt inte klockslaget på.

Rör det sig om timmar?

– Jag kan tyvärr inte svara exakt hur lång tid det tog.

Lena är dock helt säker på att hennes farmor inte fick någon mat serverad under lördagen.

– Det stämmer inte. Hon fick ingen middag den dagen. De försöker skylla ifrån sig.

När Lenas farmor frågade hemtjänstpersonalen om vad hon i så fall ska äta så ska hon ha fått svaret:

– ”Det vet inte vi” hade de svarat. Då frågade farmor om personalen kunde handla något till henne från korvkiosken som ligger jämte äldreboendet eller från värdshuset. Svaret blev att det kan de inte göra för det har de inte befogenheter till. Du får äta något ur kylen i stället sa de, berättar Lena om händelsen.

ANNONS

I farmoderns kyl fanns bara en Risifrutti, vilket hon fick leva på under dagen.

Som svar på om hemtjänstpersonal kan vara behjälplig att handla mat till sina kunder (de äldre) på en restaurang när deras mat inte dyker upp, så är svaret lite tvetydigt.

– Vi utgår alltid utifrån kundens behov och önskemål samt vad de har för beslut, svarar Anna Pettersson, enhetschef på Simlångsdalens hemtjänst.

Beslutet som Anna Pettersson hänvisar till är vilken insats som den äldre har blivit beviljad hos biståndsenheten samt vad man betalar för. Anna Persson vill inte svara på frågan om hemtjänstens kan vara flexibel och tänka om lite när verkligheten ändrar sig som när mat inte dyker upp som den ska.

På Halmstads kommuns måltidsservice är man djupt ledsen över det inträffade. Att kocken inte skaffade sig en ersättare som kunde laga mat till de äldre var inte bra.

– Så här ska det absolut inte vara. Man ska ha ett kök som man kan ringa till och sedan ska vikarierna veta rutinerna. Vi har gjort en avvikelserapport och tagit upp det med personalen i köket, sedan har vi tyvärr inte fått tag på enhetschefen på hemtjänsten ännu, svarar Josefine Nylander, områdeschef på måltidsservice.

ANNONS

Lena berättar också att hennes farmor och andra boende har klagat på att maten är av dålig kvalitet och ibland inte går att äta.

– Tänk dig att man får in en köttbit som är som en skosula som inte ens går att skära i ens med kniv. Den är så seg att farmor och de andra får suga i sig näring från den. När de får fisk så är det nästan bara panering och ingen fisk.

På måltidsservice känner man inte igen att de boende har klagat på maten utan hänvisar till enkäter om att de flesta äldre faktiskt uppskattar maten. För Lenas farmor har situationen med maten blivit droppen.

– Den här damen är klar i knoppen och verkligen bestämd av sig i vanliga fall men nu så gråter hon och säger att hon bara vill dö. Då blir jag riktigt förbannad, säger Lena.

ANNONS