På fötter igen. För Janne Johansson på Åleds akvarium har det varit ett tufft år, men nu är familjeföretaget återställt. Hos grannen Micropol Fiberoptic pågår återuppbyggnaden fortfarande efter branden som totalförstörde deras byggnad och spred sig vidare till Åleds akvarium.Bild: Jari Välitalo
På fötter igen. För Janne Johansson på Åleds akvarium har det varit ett tufft år, men nu är familjeföretaget återställt. Hos grannen Micropol Fiberoptic pågår återuppbyggnaden fortfarande efter branden som totalförstörde deras byggnad och spred sig vidare till Åleds akvarium.Bild: Jari Välitalo

Akvariet i Åled återställt efter branden

Familjen Johansson har varit i fiskbranschen i över 40 år. Förra året höll en brand på att ödelägga deras livsverk. Nästan ett år senare är företaget på fötter igen.

ANNONS
|

– Vi har byggt upp akvariedelen själva. Hade den brunnit så hade vi aldrig klarat av att bygga upp den igen, säger Jan-Åke ”Janne” Johansson, som driver Åleds akvarium.

Det har snart gått ett år sedan branden i en industribyggnad i Åled. Värden ­för tiotals miljoner gick upp i rök natten till den 27 november när en byggnad tillhörande Micropol Fiberoptic totalförstördes. Närmaste grannen är Åleds akvarium. Ett familjeföretag som har funnits i 42 år. Även där skulle branden leda till stora skador.

Janne Johansson väcktes klockan tre på natten av att det knackade på dörren. Familjen bor ett hundratal meter från företaget och det var en fruktansvärd syn som mötte honom när han tittade ut.

ANNONS

– Jag ringde till pappa och sade: Det brinner. Jag trodde att han skulle få hjärtsnörp, säger Janne och konstaterar att när ens livsverk står i lågor är det inte roligt.

Hans fru åkte snabbt iväg och väckte en av ägarna till grannföretaget, som också bor lokalt. I det läget gick deras byggnad inte att rädda.

– De fokuserade på att minska spridningen av elden, säger Janne, som har fått veta att det var riktigt nära att även akvariet blev ödelagt.

Branden spred sig till en del av byggnaden, men akvariedelen klarade sig.

Elden var under kontroll, men röken hotade. Då gjordes en manöver som räddade akvariefiskarna.

– Hade jag inte fått gå in och stänga av pumpen så hade alla fiskarna dött, säger Janne, som i sällskap med en brandman lyckades för­hindra en katastrof.

I källaren finns 270 akvarier med dyrbara fiskar. En pump tar upp syre från luften och pumpar in det i vattnet. När branden rasade ovanför kom giftig rök ner i källaren och hotade att spridas vidare ner i de 270 akvarierna.

– Jag stängde av pumpen och då visste jag att jag hade kanske två och en halv timme tills jag skulle få nästa problem, att fiskarna skulle börja att dö av syrebrist, säger Janne om den dramatiska natten som han vakade sig igenom.

ANNONS

– Jag var här hela tiden, men blev bortkörd av polis och brandmän emellanåt som tyckte att jag skulle gå hem och vila.

Alla fiskar klarade sig och efter tre timmar hade brandkåren med hjälp av fläktar kunnat pumpa in frisk luft i källaren och syrepumpen kunde startas på nytt.

Åleds akvarium höll ”stängt” en dag.

– Pappa körde upp till Göteborg samma morgon för att hämta en leverans med fiskar som kom från Singapore. Sedan kom det ett par kunder som inte hade hört talas om branden till butiken och då hjälpte vi dem, säger Janne.

Då sålde de fisk i brandresterna. Nu snart ett år och fem miljoner kronor senare är Åleds akvarium på fötter igen.

– Försäkringsbolaget säger att detta är den i särklass största mapp de har, säger Janne, som är väldigt nöjd med det stöd som de har fått i återuppbyggandet av den brandhärjade loka- len.

Tillsammans bygger och tillverkar familjen Johansson det mesta som har med fiskhållning att göra, allt från fiskmat till belysning och akvarier.

– Jag är här vid halv sju på morgonen. Pappa, som är morgonpigg, brukar vara här någon timme tidigare, berättar Janne.

Fast nu, ett antal år efter pensionsåldern, har företagets grundare och vd Arnold Johansson börjat att ta lite längre sovmorgnar ibland.

ANNONS

– I dag var han nog inte här förrän strax efter sju, konstaterar sonen, som fortfarande delar ansvaret och besluten i firman med sin far.

Året har varit tufft, men samtidigt verkar det ljusna för akvariebranschen och det finns gott om jobb. Janne är nu med och startar ett kommunalt projekt i Lidköping, där personer i arbetsträning får sköta akvarier som hyrs ut till äldreboenden, förskolor och andra offentliga verksamheter.

– Det är rogivande att arbeta med fiskar. Det viktigaste är ju samtidigt att komma ut och göra någonting, tror Janne som har fått höra ett antal gånger att han har ”drömjobbet”.

– Jag är ju i princip född i ett akvarium, säger han om intresset som har varit med honom så länge han kan minnas.

Tolvårige sonen Mattias har lite hobbyverksamhet i källaren och en uttalad önskan om att ta över företaget någon dag.

– Han är helt inne på det. Jag försöker att inte pusha på. Det måste få bli hans eget beslut, säger Janne.

ANNONS