Aktivitetsledare lindrar ensamhet i coronatider

Isolering och avstånd må vara bra för att minska coronasmitta, men för många Halmstadbor har det också inneburit ökad ensamhet. Sedan i höstas erbjuder kommunen ett nytt stöd till äldre som är ofrivilligt ensamma.
– Det känns så bra att kunna göra skillnad, säger aktivitetsledaren Jennie Hammarström.

ANNONS
|

Verksamheten ryms inom hemvårdsförvaltningen, men är inte kopplad till andra insatser, som hemtjänst eller hemsjukvård.

– Vi vill nå så många som möjligt från 65 år och uppåt. I vanliga fall finns ju gott om mötesplatser och aktiviteter i kommunen, men nu ligger allt nere. Med den här verksamheten vill vi ge ett stöd i vardagen och bryta ensamhet, berättare Maria Ljungnér, enhetschef för hemvårdsförvaltningens förebyggande verksamhet.

Utmaning att hitta de ensamma

Jennie Hammarström är den som utformat insatsen, inledningsvis som ett projekt, men nu som en del i den ordinarie verksamheten. När hon går på föräldraledighet tar kollegan Emma Fridell över.

– Utmaningen har varit att hitta även de som inte brukar komma till våra vanliga mötesplatser. Vi har därför tagit hjälp av bland annat kyrkan, hemtjänsten, kommunens anhörigstöd och demensteamet. Man kan känna sig ensam av många olika anledningar och det är inget man ska skämmas för, säger Jennie.

ANNONS

– Det finns ju en hälsoaspekt i det här också. Ofrivillig ensamhet kan föra med sig många saker, som att man blir nedstämd eller inte äter ordentligt. Syftet med besöken är att bryta ett mönster som kan leda till ohälsa, säger Emma.

Kan bara ringa och boka

Konceptet är enkelt; den som känner sig ensam kan bara ringa via Halmstad Direkt och boka en träff.

– Vill man inte träffas fysiskt finns vi även över telefon eller digitalt, om man har den möjligheten. Vad vi sedan hittar på är helt individanpassat. Det kan vara att ta en promenad, läsa tillsammans, eller bara prata lite. Fokus ligger på att skapa en meningsfull vardag för individen, säger Emma Fridell.

Sedan starten har ett tjugotal personer använt sig av tjänsten och träffat ”aktivitetsledaren” ungefär en gång i veckan.

– Men vi vill gärna nå ut till fler. Det händer också att anhöriga eller grannar tipsar om personer som kan vilja ha besök. För den som varit ensam ett tag kan det vara ett stort steg att ringa själv, säger Maria Ljungnér.

Tipsa om aktiviteter och sammanhang

När pandemin väl lagts sig och kommunen och olika föreningar återigen kan starta upp sina verksamheter är tanken att aktivitetsledaren ska kunna tipsa om aktiviteter och sammanhang som personen kan tänkas trivas i.

ANNONS

– Alla tycker ju inte om att ingå i en grupp, men då kanske man kan besöka biblioteket eller ta en fika på Alla hjärtans hus. Förhoppningen är att kunna fasa ut våra besök, men känner man sig ensam så ska man veta att vi finns och att man inte är ensam om att känna sig ensam, säger Jennie Hammarström.

ANNONS