Åkerlund: "Kunskapsläget i kommunen behöver höjas"

Suzanne Åkerlund (L) har väntat i tio år på den jämställdhetsdebatt som förra månaden hölls i kommunfullmäktige. Debatten avslutades för fikapaus med sju talare kvar på listan. – Intresset är för magert från ledande håll, menar kommunrådet.

ANNONS
|

Suzanne Åkerlund är kritisk till att konkreta mål för jämställdhet saknas i de bådabudgetalternativen, både oppositionens och femklöverns.

– Kunskapsnivån behöver höjas. Vi måste lämna tyckandet, men vi har äntligen fått förståelse för det och jag tror att det börjar röra på sig nu.

LÄS MER: Globala mål ska ge ökad jämställdhet

Under jämställdhetsdebatten diskuterades inte Agenda 2030 och Suzanne Åkerlund förklarar de nya FN-målen och den handlingsplan som alla kommuner ska arbeta fram är något som man måste ta tag i.

– Det är hög tid att vi börjar arbeta med det. Och vi tar ett omtag nu, säger hon.

ANNONS

Halmstads kommun skrev 2011 på en Europeisk deklaration om jämställdhetsarbete men därefter har de stora förändringarna och de politiska besluten uteblivit. Andra går före och kommunrådet vill att Halmstad ska börja ta efter.

– Vi har flera goda exempel i de egna verksamheterna, men vi måste ta upp dem och dra slutsatser av dem. Jämställdhetsarbetet måste hamna i huvudfåran på ett helt annat sätt, säger hon och förklarar att andra kommuner har börjat titta närmare på sina egna verksamheter ur ett genusperspektiv och sett löneskillnader och skillnader i exempelvis stöd till utsatta grupper.

Vad tror du att man hade sett i Halmstad?

– Vi är nog inte annorlunda från andra kommuner som har trott att en massa saker har varit rättvisa. Men när man gräver lite ser man att det är tvärtom, säger Suzanne Åkerlund och tillägger att första steget är att börja gräva.

Under tisdagens möte i kommunstyrelsen väckte hon frågan om en beredning om jämställdhet.

– Nu är frågan formaliserad och sedan får vi hur man bäst går vidare, säger Suzanne Åkerlund.

Hon var en av flera politiker som var inbjudna till Zontas föreläsning, men inte kunde komma.

En politiker var däremot på plats. Ingegerd Sahlström (S), vice ordförande i kommunfullmäktige och tidigare ordförande för Socialdemokratiska Kvinnoförbundet vet precis vad som ska bli hennes nästa steg.

ANNONS

– Jag ska ännu en gång försöka påverka fullmäktige så att vi i nämnder och bolag ska få rapporter om hur man arbetar med jämställdhet, säger Sahlström och hänvisar till den S-motion som fått avslag som gäller politikernas uppföljning av jämställdhetsarbetet.

– Vi måste engagera oss. Och vi måste kunna veta var vi befinner oss i jämställdhetsarbetet ute i verksamheterna.

ANNONS