Aida Hadzialic (S) från Halmstad presenteras som nytt finansregionsråd i opposition under en pressträff.
Aida Hadzialic (S) från Halmstad presenteras som nytt finansregionsråd i opposition under en pressträff. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Aida Hadzialic (S) återvänder till politiken

Hon var tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens regering. Nu är Aida Hadzialic, 32, tillbaka i politiken och kan komma att leda Socialdemokraternas arbete i opposition i Region Stockholm.
– Det känns jättekul och jag ser fram emot att engagera mig igen, säger hon.

ANNONS
LocationHalmstad||

Under tisdagen presenterades Aida Hadzialic som Socialdemokraternas förslag till nytt regionoppositionsråd i Stockholm.

Det innebär att ex-ministern gör comeback. Hon avgick i förtid ur regeringen som gymnasie-och kunskapslyftsminister efter att ha kört bil med alkohol i blodet.

– Det var naturligtvis jobbigt för mig, mitt största misstag. Men jag tog ansvar för det och har sedan dess jobbat inom näringslivet och fått mycket erfarenhet, säger Aida Hadzialic till HP.

Hur har det varit att vara utanför politiken?

– Jag har tyckt om att göra något annat. Jag har jobbat mycket inom näringslivet med Nordens- och Sveriges roll i världen, och det är något jag vill ta med mig om jag nu blir gruppledare för regionoppositionsråd i Stockholm.

ANNONS

Video från TT Nyhetsbyrån:

Hon har tidigare varit statsråd, kommunråd i Halmstad och arbetat som konsult i näringslivet. Aida Hadzialic vill nu bidra till en starkare Stockholmsregion som i sin tur ska leda till ett starkare Sverige.

– Jag vill arbeta för en mer jämlik och tillgänglig välfärd i Stockholm, en konkurrenskraftigare Stockholmsregion. Samtidigt har vi ett Brexit på gång, och det innebär att vi kan öppna fler möjligheter att attrahera nya jobb, investeringar och kompetens här, säger Aida Hadzialic.

"Jag älskar mitt Halmstad"

Hon gick ut Sannarpsgymnasiet i Halmstad 2006 och inledde sin politiska karriär i Halmstad, men sedan flera år tillbaka bor hon nu i Stockholm.

Har Halmstad varit ett alternativ eller har det alltid handlat om Stockholm när det kommer till din fortsatta politiska karriär?

– Nej, jag älskar mitt Halmstad och kommer alltid att vara lojal mot Halland. Men nu bor jag i Stockholm och det här blir ett naturligt steg att ta.

Erika Ullberg har tidigare haft uppdraget sedan valet 2014, men nu föreslås Aida Hadzialic fortsätta arbetet, och ansvara för sjukvård, kollektivtrafik och utveckling i Stockholmsområdet.

Det hela avgörs på en extrakongress för partidistriktet i Stockholms län den 7 september.

FAKTA

Aida Hadzialic utsågs av statsminister Stefan Löfven till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till minister blev hon det yngsta statsrådet någonsin.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunalråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

I augusti 2016 lämnade hon sin ministerpost efter att ha kört alkoholpåverkad hem från Köpenhamn och fastnat i en poliskontroll på svenska sidan Öresundsbron.

Hadzialic är född 1987 och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.

TT

ANNONS