AI ska upptäcka lungproblem efter covid-19

För att i tid kunna hjälpa dem som drabbas av lungproblem efter covid-19 tar professor Magnus Sköld, som är uppvuxen i Halmstad, hjälp av artificiell intelligens. Han har beviljats 600 000 kronor i stöd till sitt forskningsprojekt om automatisk analys av bilder på lungor.

ANNONS
|

Eftersom hjärt-kärlsjukdomar och vissa lungsjukdomar ökar risken för komplikationer vid covid-19 har Hjärt-Lungfonden beviljat 15,7 miljoner kronor i anslag till 30 forskningsprojekt som ska ge mer kunskap om covid-19. Det handlar såväl om den akuta fasen som om långtidseffekterna.

Miljoner till Karolinska

6,5 av dessa miljoner går till 13 forskare på KI (Karolinska institutet) – där professor Magnus Sköld är verksam, förutom att han jobbar som överläkare på Lung-Allergi på Karolinska universitetssjukhuset.

”Förändringar som blir synliga på röntgenbilder behöver studeras på ett systematiskt sätt, samtidigt som det behövs metoder för en snabbare och mer standardiserad diagnostik”, säger professor Magnus Sköld om varför det är bra att ta hjälp av AI.
”Förändringar som blir synliga på röntgenbilder behöver studeras på ett systematiskt sätt, samtidigt som det behövs metoder för en snabbare och mer standardiserad diagnostik”, säger professor Magnus Sköld om varför det är bra att ta hjälp av AI. Bild: Leonard Gren

– I mitt projekt är jag intresserad av dem som sjukhusvårdats, eftersom dessa patienter oftast får förändringar på röntgen, säger han.

Förhoppningen är att tidigt kunna upptäcka vilka som riskerar att utveckla kroniska lungsjukdomar.

– Det tas många skiktröntgenbilder, både i den akuta sjukdomsfasen och vid olika uppföljningar. Tanken är att man med hjälp av automatiserade jämförelser och analyser av bilderna ska kunna ge snabbare och mer standardiserad diagnostik, förklarar Magnus Sköld och tillägger:

ANNONS

– Förhoppningen är så klart att tidigt kunna upptäcka vilka som riskerar att utveckla kroniska lungsjukdomar – och att i så fall sätta in behandling i tid.

Tillsammans med KTH

Han betonar att han själv inte sitter inne med de tekniska kunskaperna kring AI (artificiell intelligens), men att han gör projektet tillsammans med forskare från KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

Magnus Sköld, som är en van forskare när det gäller lungsjukdomar, besöker flera gånger om året sin barndomsstad Halmstad.
Magnus Sköld, som är en van forskare när det gäller lungsjukdomar, besöker flera gånger om året sin barndomsstad Halmstad. Bild: Leonard Gren

– Det behövs det stora mängder bilder för att utveckla AI så att det fungerar på ett bra sätt – och det håller vi på att förse dem med. Men än så länge finns det inga resultat.

Finns det inte risk för att resultaten av er forskning kommer försent för att kunna göra nytta, i och med att de flesta snart ändå är vaccinerade mot covid-19?

– Absolut inte. Jag tror att vi får leva med covid-19 i många år, om än i lägre grad, eftersom det lär fortsätta komma nya mutationer. Dessutom är det bra att ha den här tekniken klar vid andra sjukdomar och när nästa stora pandemi kommer, säger Magnus Sköld.

För tidigt födda riskgrupp

Hans forskning har tidigare fått stor uppmärksamhet när han 2016 fick Hjärt-Lungfondens stora anslag på 15 miljoner kronor för att studera varför även icke-rökare drabbas av kol (Kronisk obstruktiv lungsjukdom).

ANNONS
Magnus Sköld har flera gånger fått anslag av Hjärt-Lungfonden till sin forskning.
Magnus Sköld har flera gånger fått anslag av Hjärt-Lungfonden till sin forskning. Bild: Leonard Gren

Hans rapport från 2019 visade bland annat att för tidigt födda är en speciell riskgrupp – som behöver regelbundna kontroller – och att det är extra farligt för dem att börja röka.

Mamma kvar i Frösakull

Magnus Sköld är född och uppvuxen i Halmstad, men direkt efter gymnasiet flyttade han till Lund för studier.

– Jag har kvar min mamma i Frösakull och besöker fortfarande Halmstad flera gånger om året.

ANNONS