Thoren Busniess School fick avslag på ansökan om att utöka med ytterligare två inriktningar på samhällsvetenskapsprogrammet.
Thoren Business School finns idag på 38 platser runt om i landet. Skolan har profilerat sig som ett ”affärsgymnasium”. Bild: Johan Nilsson/TT

Affärsgymnasium satsar på Halmstad trots avslag

Ett avslag från Skolinspektionen grusar inte Thoren Busniess Schools planer på att starta en fristående gymnasieskola i Halmstad. ”Det är formalia egentligen”, säger Niklas Westman, informationschef på Thorengruppen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Friskoleföretaget bakom Thoren Buisness School har sedan tidigare fått grönt ljus för att starta en gymnasieskola med ett program i Halmstad. Skolan som profilerat sig som ”affärsgymnasiet” ansökte om att få starta sju olika program men fick bara godkänt att bedriva utbildning inom samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap.

LÄS MER: Ny skola får tillåtelse att starta trots flera avslag

Skolinspektionen har tagit emot en ny ansökan från friskoleföretaget om att utöka den blivande skolan med ytterligare två inriktningar på samhällsvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskap samt medier, information och kommunikation. En ansökan som Skolinspektionen nu har avslagit.

Brister på befintliga skolor

Bakgrunden är att två av företagets gymnasieskolor sedan tidigare har förlagts med vite efter att flera brister upptäckts och inte åtgärdats.

ANNONS

– Det vi gör nu är att vi håller på att ordna till dessa brister och sen ska vi ta ställning till om vi ska överklaga beslutet eller inte, säger Niklas Westman som menar att avslaget främst handlar om formalia.

Enligt beslutet från skolinspektionen har skolorna brister inom extra anpassning och särskilt stöd samt inom undervisningen och brister inom samverkan och antal undervisningstimmar.

Fortfarande ambition om att öppna i Halmstad

Men det negativa beskedet stoppar inte planerna på att starta ett affärsgymnasium i Halmstad.

– Eftersom vi fått ett etableringstillstånd för att starta gymnasieverksamhet i Halmstad så fortsätter den planeringen som vanligt, säger Niklas Westman och fortsätter:

– Vår ambition är att starta i Halmstad men det kommer att ske tidigast hösten 2022. Vi har inte hittat rätt lokaler än, det gäller att allt faller på plats.

LÄS MER: Friskoleföretag får inte starta utbildning

LÄS MER: Laholm säger nej till fria gymnasier i Halmstad

ANNONS