Terapidjurrobotkatt FOTO: Roger Larsson
Terapidjurrobotkatt FOTO: Roger Larsson Bild: Roger Larsson

80 nya digitala terapidjur till Halmstads äldreomsorg

En robotkatt eller robothund är framtidens melodi inom Halmstads äldreomsorg. De första 30 djuren blev snabbt populära så nu vill hemvårdsförvaltningen köpa ytterligare 80 stycken.

ANNONS
LocationHalmstad||

För två år sedan köptes det in ett 30-tal digitala terapidjur till äldreboenden i Halmstad kommun. Ett terapidjur kan enkelt beskrivas som ett verklighetstroget robotdjur i form av en katt eller hund.

– Det här skapar välbefinnande hos våra äldre oavsett om de har demens eller somatiska besvär, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för äldreboenden i Halmstad kommun.

De digitala terapidjuren är mycket avancerade med autentiska ljud och läten samt interagerar vid beröring genom inbyggda sensorer. Även om terapidjuren är långt ifrån riktiga hundar och katter så har de blivit mycket populära bland hemvårdsförvaltningens äldre kunder.

– Även de som anses friska vill inte släppa dem ifrån sig. De alstrar värme och välbefinnande. De som inte har haft riktiga djur tidigare blir också förtjusta i dessa digitala djur. När de sitter framför tv:n så ville de ha dem i knät och vissa kunde inte ens tänka sig att sova utan dem.

ANNONS

Ett resultat som förvaltningen noterade var att de äldre fick en bättre sömn. Därför vill nu hemvårdsförvaltningen köpa in ytterligare 80 digitala terapidjur. Även om utseendet vid första anblicken påminner om en barnleksak så är de betydligt mer avancerade och dyrare än en leksak.

– De ligger på mellan 2 000 och 3 000 kronor per styck och vi ser det som välinvesterade pengar, säger Ana Maria Chrysoulakis.

Att det blir just nu som förvaltningen lägger påbörjar den här upphandlingen beror på att det finns pengar kvar för investeringar i årets budget.

Ana Maria Chrysoulakis tycker att de digitala terapidjuren är ett bra alternativ men de kan aldrig ersätta riktiga levande husdjur. När hon tittar på framtidens äldreboenden så tycker hon att man bör se över planeringen kring dessa.

– Tyvärr kan vi inte ha riktiga djur på äldreboenden, det krävs väldigt mycket. I framtiden måste man tänka till och tänka om därför att många av våra äldre har husdjur. Det ska inte vara så att de ska behöva göra sig av med dem om de behöver ett annat boende med mer omvårdnad.

ANNONS