700 deltog i årets förstamajtåg

Hundratals marscherade genom stan och Socialdemokrater och vänsterpartister tog varsin park i anspråk i Halmstad i dag.

ANNONS
|

Årets förstamajfirande kommer minnas som en av de varmaste. 16 grader, strålande sol, och inte ett moln på himlen.

– Vädret är både med och emot oss. Många passar på att åka till sommarstugan en sådan här dag, sade Urban Landström, ansvarig för Socialdemokraternas förstamajfirande i Halmstad.

Ändå kunde han räkna in hela 699 deltagande personer i tåget, som gick från Norre katts park och Hamngatan till Stora torg, och sedan tillbaka till parken via Köpmansgatan.

Halmstad brassband spelade Internationalen och andra marschsånger i fronten av tåget, och längre bak hördes SSU som skanderade ramsor som "Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sextimmars arbetsdag".

ANNONS

Bland plakaten syntes allt från "Stärk industrin" till "Stöd Palestina - Bojkotta Israel". Villemo Ekman från S-kvinnor i Laholm höll upp ett plakat om kvinnokamp.

– Det är en kamp som går trögt. Männen måste ställa upp på lika villkor, säger hon.

Årets huvudtalare för socialdemokraterna, den tidigare riksdagsledamoten Magdalena Streijffert, har ett minne från ett tidigare förstamaj-firande som är extra kärt för henne.

– När jag var 19-20 år talade Anna Lindh på förstamaj här i Halmstad. Hon pratade mycket om internationell politik, och jag kände direkt att politiken var något som jag ville ta del av, säger Magdalena Streijffert och fortsätter:

– Jag hoppas nu att jag själv kan vara en förebild för andra unga tjejer och killar.

Ungdomars möjligheter i dagens Sverige var en central punkt i Streijfferts förstamajtal, med exempel tagna från hennes egen uppväxt.

– Halmstad är platsen som formade mig och gav mig framtidstro. Här fick jag förebilder. Men tyvärr finns det många unga i dag som inte känner någon framtidstro. Då upplever man att alla är emot en, och då söker man sig i stället till extremism och främlingsfientlighet, säger hon.

Enligt Streijffert måste skolan få mer resurser för att den negativa trenden ska kunna brytas.

– Skolan är inte bara en plats för utbildning. Den formar oss som människor. Men i dag hinner skolan inte med att ta tag i problemen. Vi behöver fler vuxna som arbetar på skolorna och mindre klasser, säger hon.

ANNONS

Vänsterpartiets firande lockade drygt hundra personer till Picassoparken, och partiet hade dagen till ära smyckat parken med röda fanor och regnbågsflaggor.

En gräsplätt användes som scen, där tal och kampsånger varvades med feministisk poesi, och besökare bjöds på kaffe och korv.

– Det är extra roligt att fira första maj med er i dag, eftersom vi i år även firar hundra år som parti, inledde konferencier Tanja Bengtsson.

Maj Karlsson, riksdagsledamot och partiets socialpolitiska talesperson, var inbjuden som huvudtalare.

– Första majär den dag på året som man laddar upp och känner en enorm och gemensam styrka. Förstamajfirandet är världsomspännande, och det finaste jag vet är att se hur starka vi blir när vi är samlade, säger hon.

Hennes tal handlade om att vi lever i en mörk värld, men att det finns en hoppfullhet i att det svenska folket tror på kärlek och solidaritet.

– Vi vill göra rätt. Det såg man efter dådet i Stockholm. Tyvärr splittrar politiken oss ibland, men Vänsterpartiet är en kraft som vågar stå emot mörka krafter.

– Nyliberalismen vill splittra människor för att göra egen vinning, men vi visar att det finns en annan väg att välja. Vi är ett litet parti, men vi spelar en extremt viktig roll, säger Maj Karlsson.

ANNONS

Charlott Zsoldos, som är aktiv i partiet på regionnivå, var nöjd med uppslutningen.

– Vi märker att vi blir fler och fler på första maj. När jag började engagera mig i partiet för tio år sedan var vi inte lika många, säger hon.

ANNONS