Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bråttom att anmäla sig till högskoleprovet i Halmstad
Den 25 oktober blir det färre än vanligt som skriver högskoleprovet i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

550 får skriva högskoleprovet i Halmstad

Högskolan i Halmstad tar emot 550 anmälningar till höstens begränsade högskoleprov – ungefär hälften så många som brukar anmäla sig. Fredagen den 25 september öppnar anmälan och det är först till kvarn som gäller.

I våras hade 70 000 personer i Sverige anmält sig till att skriva högskoleprovet den 4 april, men för första gången sedan provet infördes 1977 ställde UHR (Universitets- och högskolerådet) in det helt.

Bakgrunden var regeringens beslut den 14 mars om att förbjuda alla sammankomster med fler än 500 personer för att förhindra spridning av covid-19.

Den 7 augusti meddelade UHR att även höstens högskoleprov, som skulle ha hållits den 18 oktober, ställs in.

Halverat antal

På fredagen blev det dock klart att det trots allt blir ett högskoleprov i höst – men ett begränsat sådant. Hösten 2019 var det nästan 52 000 som anmälde sig till högskoleprovet – men till det här begränsade provtillfället, den 25 oktober, tar man bara emot 27 600 anmälningar i hela landet.

Bara de som behöver

Regeringen har beslutat att endast personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet får delta.

– Avsikten är inte att det ska vara ett prov som alla skriver bara för att man tycker det är roligt eller värdefullt, utan det är för dem som verkligen behöver det inför våren, säger provsamordnaren Peter Honeth till TT.

De senaste åren har över 1 000 personer anmält sig till höstens provtillfälle på Högskolan i Halmstad – men i år kan man där bara ta emot 550. Anmälningstiden är den 25 september till den 1 oktober.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här