Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

52-åringen var grovt rattfull och saknade körkort när han orsakade krocken

Mannen som körde bilen som orsakade dödskrocken utanför Slättåkra i augusti förra året körde i 135 kilometer i timmen och skar en kurva på ett backkrön när han fick möte.

Mannen åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och för olovlig körning och för brukande av falsk urkund.

Polisens utredning slår fast att det var 52-åringen som orsakade dödsolyckan, genom att han i hög fart skar kurvan vid ett backkrön och då kom över på det mötande körfältet.

”Uppenbar likgiltighet”

Vid olyckan dödades en femårig flicka i det mötande bilen och en 57-årig kvinna som var passagerare i 52-åringens bil. Åklagaren konstaterar i stämningsansökan att 52-åringen visat ”uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”.

Läs också: Stort engagemang för insamlingen

Mannen erkänner grovt rattfylleri, olovlig körning och brukande av falsk urkund, men nekar till övriga brottsmisstankar. Hans förklaring till händelsen är att han körde i 80 kilometer i timmen, att han befann sig på rätt sida av vägen och att det var den mötande bilen som var på fel vägbana.

Han och hans fru hade varit på fisketur och tänkte övernatta i bilen. Båda hade druckit alkohol, han uppskattar att han hade druckit ungefär 50 centiliter starksprit och en starköl.

Enligt förhören med polisen ville hans fru plötsligt hem. Och om han inte körde tänkte hon promenera hela vägen. Det blev bråk.

Upplevde du att alkoholen påverkade din bilkörning? frågar polisen.

”Det är svårt att säga, jag har aldrig kört berusad innan.” svarar 52-åringen.

Färden hade pågått i kanske en kvart när kollisionen inträffade. 52-åringens förklaring till händelsen är att det var hans fru som plötsligt drog i ratten när hon såg ljusen från den mötande bilen.

”Jag vet inte varför.”

När poliserna frågar honom om hans förfalskade körkort och hur länge han kört olovligt vill han inte svara, men säger:

”Jag kör bil till jobbet, varje dag.”

”Fel vägbana”

Vid den kommande rättegången får därför polismannen som gjort den tekniska utredningens vittnesmål avgörande betydelse. Hans arbete visar att olycksbilen alltså kördes i ungefär 135 kilometer i timmen vid olyckstillfället och att den kommit över på fel vägbana.

Läs också: Digital rekonstruktion ska ge svar om dödsolyckan

Läs också: Månader återstår innan alla frågor om olyckan är besvarade

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här