Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Östergårdsskolans rektor Simon Brekell fick tidigt i morse ett samtal om inbrottet. Bild: Jari Välitalo

500 surfplattor stulna från Östergårdsskolan

Förövarna bröt sig in i skolan strax efter klockan tre på natten. En kvart senare var de försvunna med Ipads till ett värde av en och en halv miljon kronor.

Förövarna tog sig in genom att lyfta ut ett av fönstren till skolan. Sedan gick det fort. När vaktbolaget var på plats en kvart senare var både gärningsmännen och de 500 nya läsplattorna och datorerna, som eleverna skulle få på måndag, borta. 

När HP besöker skolan på eftermiddagen har rektor Simon Brekell och hans kollegor precis berättat för eleverna vad som har hänt. 

– Det är klart att de har frågor, och de visste att de skulle få de nya datorerna i nästa vecka. Det känns otroligt ledsamt, säger Brekell och menar att det är barnen som är de stora förlorarna efter nattens inbrott. 

Datorverktygen skulle användas i undervisningen och var en del av den digitala satsning som Halmstads kommun just nu genomför i grund- och förskolan. En och en halv miljon av de investerade skattepengarna försvann under nattens inbrott. 

Datorerna och läsplattorna förvarades i ett låst arkivrum. Hur förövarna tagit sig in i det vill rektor Brekell inte kommentera, utan hänvisar till polisens pågående utredning. 

Polisen var under dagen på skolan för att genomföra en teknisk brottsplatsundersökning. Det är ännu oklart om de lyckats säkra några spår.

Enligt kommunens it-experter är dock de stulna surfplattorna obrukbara för tjuvarna. Verktygen är kopplade till Apples registreringsprogram och kontaktar företaget varje gång någon försöker sätta i gång enheterna, som då berättar att de tillhör Halmstads kommun. Har man då inte rätt inloggningsuppgifter går det inte att logga in på enheterna

 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här