50-åring riskerar åtta års fängelse för systematiska våldtäkter

I måndags avslutades rättegången mot den man som står åtalad för ett stort antal grova våldtäkter mot en närstående flicka. Åklagaren vill se åtta års fängelsestraff för brotten.

ANNONS
|

Det är grova anklagelser som riktas mot en 50-årig Halmstadbo, där rättegången i tingsrätten nu är avslutad.

HP har tidigare skrivit om utredningen mot den man somska ha utsatt en närstående flicka, yngre än 15 år, för ett stort antal grova övergrepp.

Enligt åklagare Sonja Pettersson Wallin handlar åtalet om nästan dagliga våldtäkter under flera års tid.

– Brotten har skett systematiskt. Under första perioden har det varit nästan dagligen och det sista året lite mer sällan, säger åklagaren som under sju dagar i rätten har presenterat bevisning i form av chatkonversationer, bilder och en lång rad vittnen till stöd för sin tes – att det handlar om ett stort antal grova våldtäkter mot en flicka, under en lång tid.

ANNONS

Den åtalade 50-åringen däremot nekar helt till brott och har åberopat egen bevisning i form avchatkonversationersom ska styrka hans oskuld.

Hela måndagens domstolsförhandling ägnades åt pläderingar och överläggningar.

Åklagaren Sonja Pettersson Wallin menar att den påstådda brottsligheten motsvarar åtta års fängelse.

– Jag har tittat på rättspraxis och det här är den bedömningen jag har gjort.Minimistraffet för en grov våldtäkt är fyra års fängelse och här handlar det ju om ett väldigt stort antal tillfällen. Men nu får vi se hur domstolen bedömer målet,om de anser att han är skyldig tillgrova våldtäkter, säger Sonja Pettersson Wallin.

Efter en timmes överläggning på måndag eftermiddag beslutade tingsrätten att mannen ska vara fortsatt häktad, med restriktioner som starkt begränsar hans möjlighet till kontakt med omvärlden.

50-åringenhar suttit häktad med restriktioner i snart tre månader.Anledningen har tidigare varit att han inte ska kunna påverka eller försvåra utredningen.

Varför ska han ha restriktioner när rättegången är avslutad?

– Jag yrkade på det. Han riskerar ett väldigt långt fängelsestraff och det finns, menar jag, en risk att han tar kontakt med inblandade, målsäganden eller vittnen för att påverka dem även nu, säger Sonja Pettersson Wallin.

Tingsrättens dom meddelas om en och en halv vecka.

ANNONS
ANNONS