Ulf Nilsson på HFAB är förvånad över att så många som 79 000 fortfarande står i det kommunala bostadsbolagets kö, trots att 45 000 rensats bort så sent som i december.
Ulf Nilsson på HFAB är förvånad över att så många som 79 000 fortfarande står i det kommunala bostadsbolagets kö, trots att 45 000 rensats bort så sent som i december. Bild: Lina Salomonsson

45 000 bortrensade från HFAB:s kö

I december rensade HFAB bort 45 000 personer från sin bostadskö. Fortfarande har dock det kommunala bolaget 79 000 i kö.
– De senaste tre åren har bara 20 000 i kön aktivt sökt en bostad, säger Ulf Nilsson.

ANNONS
|

Före den stora rensningen i december hade HFAB 124 000 personer i sin bostadskö. Det motsvarar samtliga invånare i både Halmstads och Laholms kommuner – inklusive spädbarn.

Enligt HFAB:s regler ska man dock ha fyllt 16 år för att få ställa sig i kö. Räknar man därför bort alla som är 15 år och yngre måste även befolkningen i Hylte kommun och en del av dem som bor i Falkenbergs kommun tas med för att komma upp i den numerären.

LÄS MER:Pensionär saknar påminnelser före förlorad köplats

– Vi är också förvånade över det stora antalet. En förklaring kan vara att studenter som kommer hit för att plugga sätter upp sig i kö, säger Ulf Nilsson, affärsutvecklings- och kommunikationschef hos HFAB.

ANNONS

Det konstiga med siffrorna är att samme Ulf Nilsson i en HP-intervju för två år sedan berättade att HFAB skurit ner kön från 80 000 till 49 000.

Hur kan kön ha ökat från 49 000 till 124 000 på mindre än två år?

– Sanningen är att vi aldrig genomförde rensningen som vi pratade om för två år sedan. Vi upptäckte att det inte gick att göra på ett kvalitetssäkert sätt den gången, men det har vi kunnat göra nu, säger Ulf Nilsson.

– Men visst har ökningen ändå varit enorm när 44 000 har tillkommit på två år. När ni skrev mycket om vår kö var det många som gick in och anmälde sig – så tydligen har lokaltidningen fortfarande stort genomslag.

Från och med 1 januari 2016 tillämpar HFAB ett aktivitetskrav för alla bostadssökande för att man ska få fortsätta stå i bostadskön. För att behålla sina köpoäng måste man minst en gång om året logga in och uppdatera eller bekräfta sina uppgifter.

I reglerna står: ”Gör du inte detta kommer alla dina köpoäng försvinna, din köprofil raderas och kommer inte kunna återställas. HFAB skickar ut påminnelser till din angivna e-postadress. Det är ditt ansvar att kontrollera att kontaktuppgifterna stämmer!”

ANNONS

Kommer det bli lättare att konkurrera om en lägenhet nu när ni har kortat kön?

– Inte med automatik. Det beror på hur aktivt de som plockats bort har sökt någon lägenhet, säger Ulf Nilsson.

Förmodligen står de i kö som en säkerhet inför eventuella behov i framtiden.

– De flesta som står i kön letar ingen lägenhet i dagsläget. Förmodligen står de i kö som en säkerhet inför eventuella behov i framtiden.

Sju personer har köat i över 54 år

– Man får en poäng per dag man står i kö hos HFAB. De sju som står först i kön har samlat ihop omkring 20 000 poäng vardera.

– De som i januari 2017 fick en lägenhet hos HFAB hade i genomsnitt köat i 9,4 år.

– I januari 2018 hade snittet stigit till 10,1 år.

– I januari i år var snittet 9,5 år. Det är dock vanskligt att tolka den lilla minskningen som ett trendbrott, eftersom det rör sig om få lägenheter.

ANNONS