39 anmälningar från daglig verksamhet: ”Jättesorgligt”

Turbulensen inom daglig verksamhet i Halmstads kommun ser inte ut att avta – snarare tvärtom. Minst 39 anmälningar om kränkande särbehandling har gjorts av upprörda medarbetare.
– Det är jättesorgligt att det har blivit så här, säger Ewa Kristensson, förvaltningschef.

ANNONS
|

Häromveckan anmälde fem av de tidigare avstängda medarbetarna inom daglig verksamhet arbetsgivaren för kränkande särbehandling.

Sedan dess har ett stort antal ytterligare kränkningsanmälningar skickats in till arbetsgivaren. Till antalet är de närmare 40 stycken.

Hallandsposten har träffat medarbetarna som känner sig åsidosatta.

– Man säger att Halmstads kommun ska vara en attraktiv arbetsplats, att alla ska få vara delaktiga i förändringsarbeten. Men vi har inte fått vara med på banan över huvud taget, säger stödassistenten Therese Berndtsson.

LÄS MER:Personal anmäler Halmstads kommun för kränkande särbehandling

Minst 39 anmälningar

Anmälningarna riktas mot både den egna förvaltningen – utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen – och mot kommunledningsförvaltningen.

I huvudsak handlar kritiken om informationsbrist i samband med införandet av heltid som norm, som HP rapporterat om i flera artiklar, samt de avstängningar som drabbat sju medarbetare och en chef till följd av en protestvideo mot schemaförändringar.

ANNONS

LÄS MER:LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

Här är några exempel på vad personalen skriver i anmälningarna:

”Jag känner mig djupt kränkt över att jag som medarbetare inte har getts ’möjlighet till delaktighet och inflytande i de demokratiska processerna’, som det står i kommunens värdegrund. Inte ens kring min egen arbetssituation”.

”Implementeringsarbetet av heltid som norm genomfördes bakom våra ryggar”.

”Om syftet med avstängningen var att tysta deltagarna så har man lyckats”.

LÄS MER:Kommunen vill säga upp enhetschef efter protestvideo

Mejl om samarbete skapade oro

Av anmälningarna framkommer nya uppgifter om vad som gett upphov till turbulensen. Ett mejl med tidig information om det planerade samarbetet – mellan daglig verksamhet och LSS-boendena – uppges ha läckt ut från socialförvaltningen.

Av mejlet förstod personalen att ”något var på gång”, men när de ställde frågor till sina chefer upplevde de att de inte fick några svar.

Då kände de sig maktlösa.

– Allt vi har fått höra kommer från media. Vi får inte höra något från cheferna över huvud taget, säger Therese Berndtsson.

– Det har nästan blivit värre efter avstängningarna. En chef sa ”vi vet inte vad vi kan säga till er, för ni pratar ju med journalister”, säger stödpedagogen Danielle Kjellström.

Först efter den 24 mars, då personalen nåddes av beskedet att förhandlingarna mellan Halmstads kommun och Kommunal avslutats, har medarbetarna börjat informeras.

ANNONS

LÄS MER:Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”

Utbildning av personal

LSS-personalen reagerar också på en handlingsplan som arbetsgivare och fack tagit fram till följd av oroligheterna. Planen, vars syfte är att skapa ett bättre arbetsklimat, innehåller moment där medarbetarna ska utveckla sin kommunikation.

”Jag upplever att arbetsgivaren brustit i kommunikation av information till oss inom daglig verksamhet, ändå är det vi som ska utbildas i ämnet?”, skriver en personal i sin anmälan.

– Jag ser utbildningen som ännu en repressalie som vi inte behöver. Det är andra människor som behöver utbildas i kommunikation, inte vi, säger en anonym medarbetare till tidningen.

LÄS MER:Rättsombudet sågar Halmstads planer: ”Inte baserat på kunskap”

”Jättesorgligt att det blivit så här”

Ewa Kristensson som är chef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen beklagar den situation som uppstått.

– Det är jättesorgligt att det har blivit så här. Men vi har rutiner för hur vi ska hantera kränkningsanmälningar, och jag inväntar resultatet, säger hon.

Hade man kunnat förhindra detta? Medarbetare tyckte att informationen var bristfällig redan i januari?

– Vi har inte haft så mycket att informera om eftersom saker och ting inte varit klara. Förhandlingar äger som alltid rum mellan två parter. Så det är svårt.

Verksamhetschefen för daglig verksamhet, Johnny Telkkonen, utvecklar och berättar att man till följd av anmälningarna har startat en extern utredning med hjälp av företagshälsan.

ANNONS

– Vi ser allvarligt på detta. Vi vill hantera allt professionellt, och tar hjälp av företagshälsan för att få i gång en dialog. Jag vill så klart att det ska bli bra för alla, och att vi ska hitta en väg framåt för ett gott arbetsklimat.

Vad är din bild? Anser du att personalen har fog för sina anmälningar?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte riktigt. Men det är tråkigt att man upplever det som man gör.

Har du pratat med din personal om de förändringar som står för dörren?

– Jag har varit ute på varje enhet och försökt få till en dialog. Men sen har inte verksamhetsområdet ägt frågan ensam, det berör stora delar av kommunen. Eftersom vi inte har suttit med vid förhandlingarna har vi inte kunnat svara på alla frågor, men vi har försökt så gott det går.

LÄS MER:Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”

LÄS MER:Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”

LÄS MER:HR-direktör om protestvideon: ”Bygger på ryktesspridning”

LÄS MER:V ville ha svar om heltid som norm – ”Effekter för många”

Fakta: Heltid som norm

Heltid som norm är ett nationellt avtal mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal som tecknades 2016.

Målet är att heltid ska vara det normala vid nyanställning, samt att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska arbeta heltid.

Avtalet ska implementeras i alla Sveriges kommuner, vilket på sina håll har väckt kritik då det innebär förändringar av arbetspass och scheman.

Turbulensen i Halmstad har sin grund i att personal inom daglig verksamhet ska börja samarbeta med personal på LSS-boenden. Kritiken har handlat om förändrade arbetstider och arbetsuppgifter. Man har också uttryckt en oro över att förändringarna kan försämra kvaliteten för brukarna.

Från personalutskottet menar man att ett kommungemensamt samarbete är nödvändigt för att säkra personalförsörjningen inom vård och omsorg.

ANNONS