Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 35-årig Halmstadbo döms till lagens strängaste straff för sin inblandning i momshärvan. Han anses ha varit huvudman och döms utöver fängelsestraffet till näringsförbud i tio år.
En 35-årig Halmstadbo döms till lagens strängaste straff för sin inblandning i momshärvan. Han anses ha varit huvudman och döms utöver fängelsestraffet till näringsförbud i tio år.

35-årig Halmstadbo i centrum för momssvindel på 100-tals miljoner

Halmstadbons företag hade ingen som helst omsättning ena året. Nästa år redovisade det en omsättning på drygt 1,3 miljarder kronor. Nu döms han till åtta års fängelse för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt. Han meddelas också tio års näringsförbud samtidigt som hans företag döms att betala en företagsbot på tio miljoner kronor.

Steget från hårvård till mobiltelefoni förändrade allt – inklusive Halmstadbons rörelsefrihet. Han är huvudmannen i momshärvan där Växjö tingsrätt nu meddelar en deldom och dömer sju personer till stränga straff.

Den 35-årige Halmstadbon bedöms vara den som haft ledande befattning och att han var den som hade de ursprungliga kontakterna med den utländska organisation som ligger bakom momsbedrägerierna.

Straffvärdet för hans brottslighet överstiger med stor marginal det maximala sammanlagda straffet på åtta års fängelse.

Halmstadbon har varit häktad i över ett år. Företaget som den 35-årige mannen driver ägnade sig i många år åt hårvård. Han hade salong i Halmstad och sålde hårvårdsprodukter.

Ingen omsättning

Boksluten för de åren ser helt normala ut, med siffror som visar intäkter och utgifter. Redovisning av löner, lokalkostnader och liknande såg ut som i vilket litet Halmstadföretag som helst. Ett av toppåren nådde omsättningen en bit över en miljon kronor.

2018 redovisas ingen omsättning alls, men beskedet att att företaget i stället ägnar sig åt partihandel med mobiltelefoner, surfplattor, datorer och därmed förenlig verksamhet finns med.

Året därpå intygar en medåtalad, jämnårig man bosatt i Borås som är suppleant i bolagsstyrelsen att siffrorna i årsredovisningen är sanna. På raden för omsättning under 2019 summeras beloppet till 1,365 miljarder.

Årsredovisningen undertecknades i juli 2020, då hade ordföranden i styrelsen, den 35-årige Halmstadbon suttit häktad i fyra månader. Ekobrottsmyndigheten hade efter ett polistillslag mot kriminella i Stockholmsområdet hittat både det de kom för, men också spåren efter en omfattande handel med bland annat mobiltelefoner.

Startskottet

Det blev startskottet till Sveriges mest omfattande utredning av momsbedrägerier. Enbart åtalet mot Halmstadbon gäller utebliven moms på 191 600 000 kronor. Brottet kräver internationell inblandning och bland annat den amerikanska mobiljätten Brightstar misstänks ha medverkat och krävs nu också på stora belopp.

Bedrägeriet går förenklat ut på att omfattande affärer med mobiler sker i snabb takt, så snabb att Skatteverket inte hinner se att moms som skulle ha betalats in i ett skede också kvittas i andra led. Det företag som skulle betala in moms gör det inte och försätts senare i konkurs.

I stämningsansökan mot Halmstadbon, som misstänks för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt, beskriver åklagaren: ”NN1 och NN2 (HP:s maskering av identiteterna) har tillsammans och i samförstånd uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket genom att i skattedeklarationer redovisa ingående moms med för höga belopp.”

Den misstänkta brottsligheten i deras fall sträcker sig över en förhållandevis kort tid, september 2019 till januari 2020. Oriktiga uppgifter har lämnats i sex skattedeklarationer under perioden.

Dölja brott

I delen som rör brottet näringspenningtvätt summeras saken till att åtgärden haft som syfte att dölja att pengar som kommer från brott eller brottslig verksamhet.

Rättegången i Växjö tingsrätt har varit den första i den omfattande mobilhärva som beskrivits som ”det största bedrägeri som drabbat Sverige”. Rättegången har pågått i över en månad och har utöver Halmstadbon och hans kompanjon berört ytterligare sex åtalade. Samtliga har förnekat brott.

På sin hemsida beskriver Halmstadföretaget sig som ”en av de snabbast växande grossisterna för mobiltelefoner och surfplattor i världen”. Men enligt åklagaren har verksamheten i själva verket skapats för att visa upp så komplicerade affärer att det inte ska märkas att ett bolag begär tillbaka moms samtidigt som ett annat bolag struntar i att betala in moms.

När andra bolag på andra håll i landet granskas har Ekobrottsmyndigheten hittat tydliga kopplingar till såväl mc-gäng som framstående lokalpolitiker och till synes seriösa företrädare för näringslivet. Flera bolag som misstänks ha ingått är de bolag som nu har de enskilt största skatteskulderna i Sverige.

Försökte sätta företaget i konkurs

Även Halmstadbon har försökt att försätta sitt bolag i konkurs, men inte kunnat fullfölja sin begäran, varför tingsrätten i Halmstad avslog den.

I en granskning och kartläggning som SVT gjort kommer det fram att över hundra bolag kan ingå i härvan med misstänkta momsbedrägerier, genom handel med mobiltelefoner.

SVT har också rapporterat att Ekobrottsmyndigheten i ett budgetunderlag till regeringen nyligen beskrivit hur man behövt bygga upp en särskild organisation för den här typen av brottslighet, och att 13 åklagare i dag arbetar med utredningar riktade mot totalt ett femtiotal svenska företag.

Fakta: Så här har det gått till

Mobiltelefoner har importerats till Sverige från annat EU-land.

De har sedan vidarefaktureras mellan olika bolag och till slut sålts till ett stort internationellt bolag.

På vägen har stora momsavdrag skapats genom påstådda affärer med bland annat telefonkort, minneskort och Ip-telefoni. Det har lett till att momsen som borde ha betalats in till staten inte har betalats.

Det har dessutom varit möjligt att sälja vidare telefonerna till låga priser, samt att den som återexporterade elektroniken kunnat få återbetalning av moms trots att man tidigare leden inte betalat in hela momsen – på grund av osanna fakturor.

Källa: TT/Växjö tingsrätt

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här