Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt 20 äldre och elva i personalen har konstaterats smittade på två olika äldreboenden. ”Det kom snabbt och vi kan inte säkert säga hur smittan kommit in. Samtliga som testats positivt har inga eller lindriga symptom”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun. Bild: Jari Välitalo/Arkiv och Fredrik Sandberg/TT
Totalt 20 äldre och elva i personalen har konstaterats smittade på två olika äldreboenden. ”Det kom snabbt och vi kan inte säkert säga hur smittan kommit in. Samtliga som testats positivt har inga eller lindriga symptom”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun. Bild: Jari Välitalo/Arkiv och Fredrik Sandberg/TT

31 covidfall på två äldreboenden: ”Det kom snabbt”

För en vecka sedan var samtliga 14 äldreboenden i Halmstad förskonade från covid-19. Nu har smittan hittat in till två boenden.
– Totalt är 20 äldre och elva i personalen smittade, men ingen av dem är speciellt sjuk, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun.

Som HP berättat om tidigare så har Halmstad haft en närmast unik situation när det gäller coronasmitta på äldreboenden. Fram till nu har de tio kommunala boendena inte haft ett enda fall och de fyra privata bara ett.

Nu har situationen ändrats:

– Det kom snabbt och vi kan inte säkert säga hur smittan kommit in. Samtliga som testats positivt har inga eller lindriga symptom, så den kan ha kommit via en symptomfri personal. Det kan också vara via en anhörig eller att någon av de boende själva rört sig i samhället och blivit smittade någon annanstans. Det är ju inte förbjudet att lämna sitt boende, säger Eva-Karin Stenberg.

Vill inte säga vilka boenden

Vilka de två drabbade boendena är vill hon inte gå in på, men på det ena ska 17 äldre och elva i personalen ha konstaterats smittade och på det andra enbart tre boende.

– De anhöriga har naturligtvis fått information och vi rekommenderar dem att inte besöka de här boendena tills vidare, säger Eva-Karin Stenberg.

Samtliga personal och äldre på de två boendena har provtagits och smittspårningsarbetet pågår.

– De äldre som är smittade har isolerats och har tät tillsyn av de sjuksköterskor som är ansvariga för boendet och av läkare från den ansvariga vårdcentralen. Man avdelar också speciell personal som bara arbetar med dem som testats positivt och i de kontakterna använder man både visir och munskydd. Den smittade personalen är hemma, så det är förstås en ansträngd situation för kvarvarande personal, säger Eva-Karin Stenberg och tillägger att hon hyser gått hopp om att smittan ska kunna begränsas.

Fortfarande möjligt att besöka

När det gäller möjligheten att besöka anhöriga på äldreboenden, så finns ännu inga restriktioner:

– Det är ju regeringen som kan fatta beslut om besöksförbud och än så länge har besöken fungerat väldigt bra, säger Eva-Karin Stenberg.

Enligt en kartläggning som SVT Halland gjort finns nu smitta på äldreboenden i fem av de sex halländska kommunerna. Totalt 49 äldre inom äldreomsorgen i Halland har bekräftats positiva för covid-19. Uppgifterna samlades in onsdagen den 4 november.

Läs även: Coronasmittan har åter nått äldreboenden i Halland

Läs mer: Besök på äldreboenden väcker glädje – och oro

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!