En 31.årig man har häktats misstänkt för mordförsöket på Östergård den 11 juni 2019. Han var tidigt med bland de sex män som polisen utredde för delaktighet i händelsen.
En 31.årig man har häktats misstänkt för mordförsöket på Östergård den 11 juni 2019. Han var tidigt med bland de sex män som polisen utredde för delaktighet i händelsen.

31-åring häktad för mordförsöket på Östergård 2019

Mannen fanns med bland de misstänkta tidigt efter mordförsöket den 11 juni 2019. Han har tidigare varit häktad i sin frånvaro, men lämnade landet och höll sig undan. När häktningen hävdes förra året återvände han. Halv sju på morgonen i tisdags grep polisen honom.

ANNONS
|

31-åringen är bosatt i Halmstad och häktades tillsammans med en 28-årig Halmstadbo. De misstänks båda två för stämpling till mord förra våren, i slutet av maj. Några dagar senare misstänks de också ha varit delaktiga i ett grovt narkotikabrott på Hemmansvägen i Halmstad.

Stämplingen till mord gick ut på att de båda i samråd med andra, bestämt sig för att döda mannen som besköts på en parkbänk på en innergård på Karl Kuylenstiernas väg den 11 juni 2019.

Vid mordförsöket avlossades sju skott mot mannen och ytterligare en person. Båda klarade livhanken genom att springande i kulregnet ta sig ifrån platsen. Polisens tekniker kunde i efterhand visa att flera av skotten varit skrämmande nära att träffa.

ANNONS

LÄS MER:Skottlossning på Östergård - ”Det är sjukt obehagligt att det här händer”

Någon gång mellan den 23 och 26 maj 2020 beslutade sig alltså de nu häktade männen för att fullfölja mordförsöket. Allting kring männens häktning är omgärdat av sträng sekretess. 31-åringen har ett långt straffregister bakom sig, medan 28-åringen är ostraffad sedan tidigare.

Yppandeförbud

Åklagare Klas Lundgren kommenterar inte häktningen av de båda och hänvisar till att tingsrätten på hans begäran beslutat om yppandeförbud. Utredningen har pågått till och från i drygt 20 månader och polis och åklagare har mött flera tunga bakslag när fem av de sex misstänkta åtalats och sedan friats i tingsrätten.

Under hösten 2020 var Lundgrens åklagarkollega Andreas Bergman i färd med att få målet mot flera av de friade männen prövat av hovrätten. Men när det började röra på sig, polisens utredare lyckades få fram nya uppgifter som pekade mot 31-åringen, bad han Hovrätten att låta överklagande vila tills de hunnit gå till botten med de nya uppgifterna.

”Förändrat bevisläge” sammanfattades saken. I november förra året beskrev han för HP att han trodde att det skulle bli möjligt att åtala den nu häktade 31-åringen för hans del i mordförsöket 2019.

Ett kilo kokain

31-åringen är den sjätte personen som tidigt hamnade i utredarnas fokus. Han flydde alltså landet och höll sig undan. Under 2020 åtog sig kändisadvokaten Björn Hurtig att försvara honom och det ledde bland annat till att häktningen av 31-åringen i dennes frånvaro hävdes och han kunde återvända till Sverige.

ANNONS

Då misstänks han tillsammans med 28-åringen och i samråd med andra för att ha medverkat till att ha anskaffat ett kilo kokain och bjudit ut narkotikan till försäljning. Brottet har enligt häktningsgrunderna skett på Hemmansvägen och rubriceras som grovt eftersom det rör sig om stor mängd.

31-åringen misstänks också för grovt vapenbrott som en direkt följd av att polisens utredare kopplar honom till mordförsöket 2019.

Polisen var på plats innan skotten föll

Skottlossningen på Östergård 2019 är spektakulär på flera sätt, ett av dem är att flera poliser var på plats redan innan skotten avlossades. En av polisens spanare lyckades filma de sex misstänkta under tiden som de stod intill Snöstorpsvägen och pratade. Filmen misstänks ha fångat ögonblicket då ett vapen överlämnas från en person till en annan.

När männen skildes åt gick några av dem in mellan husen, till innergården där skottlossningen skedde strax efteråt. Några andra av de misstänkta lämnade platsen i olika bilar. Polisen spanare hade inte fokus på rätt personer och hade inte resurser att följa männen som gick in på innergården.

Vid mordförsöket avlossades minst sju skott på nära håll mot en man i 30-årsåldern och en bekant till honom. Flera av skotten träffade husväggar och balkonger i området bakom där männen satt. Lyckligtvis skadades ingen person.

ANNONS

Läs också: Offret: ”Antingen hade jag tur eller så var de usla skyttar.”

Läs också: Offret för skjutningen tänker inte komma till rättegången

ANNONS