Snöstormen 1995, då liksom nu var paraply ett välkommet hjälpmedel för att skydda sig ifrån vädrets makter
Snöstormen 1995, då liksom nu var paraply ett välkommet hjälpmedel för att skydda sig ifrån vädrets makter Bild: Johnny Samuelsson

25 år sedan snösmockan – nu nära nya värmerekord

17 november 1995 lamslog snön södra Sverige. En rekordtidig påminnelse om Kung Bores krafter stoppade trafiken, stängde skolor och knäckte träd som om de vore halmstrån i Gudrunblåst.

ANNONS
|

Klimatförnekarna fick en svår tisdag. Med tio till tolv plusgrader och en av livets hittills varmaste novembermånad slaknar argumenten mot att världen befinner sig i en uppvärmning som förändrar allt.

Särskilt om man gör en direkt jämförelse med samma dag för 25 år sedan. I Göteborgsområdet föll närmare en halv meter snö den här dagen för 25 år sedan.

Södra Halland kom en smula lindrigare undan, men snöfallet här under dagen var ändå så tokigt omfattande att det kvalar in på listan över saker som är de värsta i mannaminne.

Det är visserligen lite som att jämföra äpplen med päron, eftersom fredagen den 17 november 1995 var en gigantisk avvikelse. Men den plötsligt uppdykande vintern det året är åtminstone den här veckan fullständigt otänkbar, även om SMHI ser att kyla är i antågande.

ANNONS

Läs om vintervädret 1995 här i e-tidningen!

60 pensionärer fast i buss

1995 stängdes E6 av, men försent. Bland alla som fastnade på grund av snökaoset fanns 60 pensionärer från Halmstad som fastnade i sin buss i höjd med Tjolöholm vid ett brobygge som pågick där. De hade varit på operan och njutit av Madame Butterfly, de tvingades övernatta i bussen och var fast på platsen till långt in på eftermiddagen dagen efter.

I Hallandsposten den 18 november kunde man också läsa om hur landsbygden i Hylte kommun och flera tätorter drabbades av strömavbrott när träd som tyngdes av den våta snön knäcktes och föll över kraftledningar.

Bussar och tåg norrut ställdes in och alla som inte hade samhällsviktiga arbeten uppmanades att stanna hemma. E6 stängdes av för trafik norrut i höjd med Heberg och söder om Halmstad fungerade busstrafiken, men med kraftiga förseningar.

Välkommet med paraply

Under tisdagen den 17 november 2020 låg temperaturen en bra bit över tio plusgrader, till och med varmare än flera midsommaraftnar under de senare åren och under större delen av dagen föll ett envist regn.

Paraply var liksom för 25 år sedan ett tillbehör som gjorde utevistelse något behagligare. Inte härlig, men något trevligare än utan paraply.

ANNONS