Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

25 år sedan Ny demokrati bildades

År 1991 åkte Bert Karlsson, Ian Wachtmeister och Halmstadbon John Bouvin land och rike runt för att sprida en politik Sverige sällan skådat.

Partiet bildades som ett skämt. Bert Karlsson hade fått frågan i veckotidningen Hänt i veckan om vilka personer han skulle sätta i en regering om han själv fick välja fritt. Som statsminister satte han greven Ian Wachtmeister, som Bert inte alls kände sedan tidigare.

När Ian hörde talas om den påhittade regeringen ville han träffa schlagerkungen från Skara. Sagt och gjort. Ett möte blev två, som snabbt blev betydligt fler.

Ny demokrati bildades officiellt i februari 1991 och på kort sikt sköt opinionssiffrorna i höjden och låg över tio procent. I början var det oklart om de skulle ställa upp i valet, men i april kom beskedet.

Sedan tog det bara fem månader för partiet att ta sig in i riksdagen. Den 15 september 1991 fick Ny demokrati 6,7 procent av rösterna.

Allt med Ny demokrati var annorlunda: retoriken, musiken, skandalerna. Bert och Ian, som kallade sig själva för "greven och betjänten", staplade läskbackar för att visa räkneexempel.
"Häng med, häng med. Nu hänger vi med. Här kommer vi, som hatar allt förmynderi" sjöngs det på partiets välbesökta torgmöten landet över.

De "pratar så man förstår" sades det om de nya politikerna, som inte själva ville beskriva sig som politiker. Partiledarna brukade istället presentera sig som "verklighetens folk".

Skandalerna avlöste varandra. Partiet fick ofta kritik för att dra till med statistik som inte hade täckning. Flera gånger påstod Bert Karlsson att invandrare stod för 80 procent av kriminaliteten i Sverige. När han fick frågan var han hade fått den statistiken svarade han:

– Det vet väl varenda människa att det är så.

Vivianne Franzén, som senare kom att bli partiledare, spred en historia om ett mord på en nioåring. Franzén menade att mordet var en muslimsk ritual, men ganska snart efter kom det fram att det inte alls fanns någon koppling till islam.

John Bouvin drog också sitt strå till stacken. Han visade till exempel samlagsrörelser med händerna i riksdagens talstol, satte sig i en grävmaskin och hotade att riva riksdagen och sa att det var bättre förut när fler barn i Afrika dog.

Sagan om Ny demokrati blev kort. Inför valrörelsen 1994 hoppade Ian Wachtmeister plötsligt av som partiledare. Ganska snabbt därpå drog sig även Bert Karlsson ur. Samma år åkte partiet ur riksdagen då de endast fick 1,5 procent av rösterna i valet. Ny demokrati fortsatte att finnas, i mindre skara, fram till år 2000 då partiet gick i konkurs.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!