21 åtalade i jättehärva efter miljonbedrägeri

Ett italienskt företag blev lurat att betala drygt två miljoner kronor till en Halmstadbo, pengar som snabbt delades upp och skickades runt mellan ett stort antal bankkonton. Nu åtalas 21 personer vid Halmstads tingsrätt för inblandning i penningtvättshärvan.

ANNONS
|

Det är framför allt fem personer som står i centrum i härvan. Samtliga har handskats med stora summor pengar och åtalas för grovt penningtvättsbrott:

  • En Halmstadbo i 30-årsåldern, som var den som tog emot den initiala betalningen på 2 343 362 kronor från det italienska företaget.
  • En småländsk företagare i 50-årsåldern, vars företag tog emot hela summan från Halmstadbon varpå pengarna fördelades upp i överföringar till andra personer.
  • En skåning i 50-årsåldern som tagit emot överföringar på totalt 946 000 och därefter skickat vidare stora summor pengar till andra mottagare.
  • En skåning i 50-årsåldern som tagit emot 200 000 kronor från skåningen ovan.
  • En skåning i 50-årsåldern som fått en bil, värd 355 000 kronor, köpt till sig av skåningen under punkt nummer tre.

En man i 40-årsåldern, bosatt i Hylte kommun, har också befattat sig med stora summor pengar. Han har tagit emot insättning på 940 000 kronor och sedan skickat vidare 746 000. Han har dock lämnat landet och ingår därför inte i åtalet. Han har begärts häktad i sin frånvaro under tisdagen.

Pengarna kapades i början av mars 2020. Företaget, som sysslar med spannmål och oljeväxter, skulle betala en faktura när mejlkonversationen med den andra parten kapades. Företaget uppmanades då att föra över pengarna till ett konto som tillhörde Halmstadbon.

ANNONS

LÄS MER:Kvinna lurades på 400 000 – Halmstadbo tog emot stulna pengar

De dryga två miljonerna hann landa på Halmstadbons konto innan någon upptäckte vad som hade hänt. Därefter gick det snabbt. Redan samma dag förde han över 800 000 kronor till ett konto som tillhörde det småländska företaget. Under de kommande två veckorna gjordes ytterligare två överföringar till företaget på 800 000 respektive 743 000 kronor.

Företagaren skickade sedan vidare stora delar av pengarna till andra personer som i sin tur delade upp pengarna i mindre summor och fördelade till ännu fler mottagare.

LÄS MER:Blottaren går fri eftersom han inte såg någon annan på skolgården

Samtliga 21 tilltalade förnekar brott.

– De har haft olika förklaringar, allt från att det har rört sig om fakturor som man påstår sig fått betalt för till att man har blivit ombedd att göra någon en tjänst för att någon har maxat sin Swish, säger kammaråklagare Henrik Kindlund.

16 av de tilltalade åtalas för penningtvättsbrott och fem personer åtalas för grovt penningtvättsbrott. Företagaren från Småland åtalas dessutom för urkundsförfalskning sedan han ska ha upprättat en falsk faktura som skulle ha visat att pengarna inte kom från brottslighet.

Rättegången beräknas ta tio dagar, med ytterligare fyra dagar som reserv.

LÄS MER:Män transporterade fem kilo amfetamin – chauffören frias

ANNONS