Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

200 liter olja har runnit ut i brunn – leder ut i havet

Ett oljefat ramlade inne i container och innehållet läckte ut i en dagvattenbrunn i hamnen i Halmstad. Enligt Laholmsbuktens vatten och avlopp, LBVA, ska brunnen leda ut till havet.

Räddningstjänsten larmades till hamnen strax efter klockan 16 på måndagseftermiddagen, då utsläppet upptäcktes. Ett oljefat hade ramlat inne i en container och innehållet, 200 liter olja, rann rakt ner i dagvattenbrunn.

– Det inte det vanliga där det brukar vara fem-sex liter, men det finns bra rutiner. LBVA är på väg ner, vi får hjälp från Göteborg med länsar och vi är även på väg med egna länsar, säger Johan Wallin, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Vid 18-tiden pågick fortfarande arbetet, men utsläppet var under kontroll.

– LBVA slamsuger dagvattenbrunnarna och vi lägger ut oljeläns där brunnen mynnar ut i Nissan, så det arbetet pågår, säger Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Insatsen avslutades vid åttasnåret på måndagskvällen.

Under eftermiddagen upptäcktes ytterligare ett oljeläckage i hamnen. Vid 17.30 larmades SOS om att en lastbil läckte olje inne i hamnområdet.

– Vi har sanerat och lagt ut Absol, men det har inte gått ut i några brunnar eller så. Det är svårt att uppskatta hur mycket det var, men kanske 10-15 liter, säger Peter Karlborg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här