20-åringen har erkänt mordet på Albin

Mordet på Albin Einarsen 2014 är uppklarat. Den misstänkte 20-åringen erkänner att han dödade Albin, men nekar till att det rubriceras som mord.

ANNONS
|

Några minuter efter klockan 14 på torsdagen förklarade lagman Pia Johansson att Halmstads tingsrätt beslutat att häkta den 20-årige Halmstadbon.

Mannen greps i måndags efter att polisen fått in uppgifter som blåste nytt liv i utredningen. Under de första förhören nekade han och tog helt avstånd från våldet som tog då 16-årige Albins liv.

Men när polisens utredare av grova brott återkom med ny kraft, i ett nytt förhör på torsdagsmorgonen inför häktningsförhandlingen föll 20-åringen till för trycket och erkände.

– Han har mått mycket dåligt hela tiden, ända sedan händelsen, berättade hans advokat Göran Ruthberg efter att förhandlingen avslutats.

ANNONS

Han delar åklagarens uppfattning om att man måste undersöka 20-åringens psykiska hälsa och hade därför inga invändningar emot att hans klient ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Göran Ruthberg flaggar för att utredningen till och med kan komma att visa att 20-åringen kan ha mått psykiskt dåligt redan vid tiden för mordet på Albin.

Häktningsförhandlingen tog drygt en timme. När 20-åringen fördes in i rättssalen kom han klädd i sina egna kläder, slitna jeans, en grå tröja och boots. Han dolde sitt ansikte under en stor gul filt och tilläts av rätten att behålla filten på sig hela tiden som häktningsförhandlingen var offentlig.

Under den tiden lade kammaråklagare Klas Lundgren fram sitt yrkande, att 20-åringen skulle häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han förklarade att 20-åringen använt någon form av tillhygge, att det fanns spår av ”trubbigt våld” och att han också tagit strypgrepp på Albin. Ovanpå det framhöll Lundgren också att 20-åringen därefter övergav Albin liggande med ansiktet nedåt, med både munnen och näsan under vattnet, i en bäck och att han sedan lämnade platsen.

Den avslutande omständigheten är den allra lägsta för att gärningen ska kunna nå upp till att rubriceras som mord, den utgör ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Det vill säga att 20-åringen lämnade Albin på platsen, medvetslös eller död, väl medveten om att han tillfogat honom allvarliga skador.

ANNONS

Åtal ska väckas senast om en månad, den 2 mars. Erkännandet talar för att det är möjligt, men åtalet kan eventuellt komma att fördröjas av att den rättpsykiatriska utredningen behöver ta sin tid. 20-åringen har berättat om varför han angrep Albin, han tyckte att han hade anledning att göra det. Han nekar till att händelsen ska ses som mord, men medger grov misshandel och vållande till annans död.

ANNONS