20-åringens idé kan spara hundratusentals liter dricksvatten

Som 18-årig Kattegattelev fick han ett stipendium på 100 000 kronor för sin idé om ett miljövänligt sätt att avsalta havsvatten. Nu har Halmstadbon Jonathan Persson hunnit fylla 20 – och med Hem och LBVA vid sin sida ska uppfinningen nu testas på riktigt.
– Det är en mäktig känsla att se hur det förverkligas, säger han.

ANNONS
|

Pilotanläggningen Jonathan Persson och hans eget företag Helios Innovations presenterade på Västra strandens reningsverk är anpassat för industrier.

Med restvärme från industrin förångar anläggningen havsvatten genom cellulosablock – vilket i slutändan ger avjoniserat vatten som sedan kan användas direkt hos industrin.

LÄS MER:Kattegattelev får 100 000 i stipendium

– I Europa står industrierna för 50 procent av den totala förbrukningen sötvatten. Kan de bli mer självförsörjande så hade vattnet räckt mer åt människor.

Ett miljövänligt alternativ

Förutom att idén potentiellt kan minska förbrukningen av sötvatten finns det mycket att vinna ur miljösynpunkt enligt Jonathan Persson.

– Alla tunga industrier har ett stort värmeöverskott. Till vintern går överskottet till fjärrvärme men under sommaren när värmebehovet är lägre går den energin förlorad. Det här blir ett sätt att ta vara på den.

ANNONS

Fick idén som 16-åring: ”Jobbat varje dag i tre års tid”

Jonathan fick idén redan som 16-åring och under sin tid på Kattegattgymnasiet byggde han en mindre prototyp, men anläggningen som nu är byggd kan potentiellt rena 50 000 liter varje dygn.

– Det har varit väldigt mycket arbete bakom – jag tror inte det har gått en dag utan att jag tänkt eller arbetat på detta under tre års tid. Det är en mäktig känsla att se hur det förverkligas, säger han.

Snart inleds en testperiod på några månader som man hoppas ska ge information i hur tekniken kan effektiviseras inför en kommersiell enhet. På sikt hoppas 20-åringen att utveckla företaget internationellt.

– Egentligen är Sverige ganska dålig marknad för avsaltning genom värme eftersom vi har ganska långa vintrar och gott om vatten. Men mer söderut där man dumpar överskottsenergi året runt och har större vattenbrist finns det ännu större potential. Jag hoppas att Sverige kan vara startskottet och att vi sedan kan expandera internationellt.

Både LBVA och Hem positiva

Mattias Leijon, vd hos LBVA, är mycket positiv till idén.

– Industrier står för ungefär 30 procent av den samlade mängden vatten som vi producerar och säljer. Kan vi ersätta en stor del av den volymen vatten är det jättepositivt för övriga kunder och för systemet, säger han.

ANNONS

Och Helios innovations jobbar nu nära Halmstads energi & miljö, som potentiellt kan vara en tidig kund.

Monica Karlsson, vd för Halmstads energi & miljö.
Monica Karlsson, vd för Halmstads energi & miljö. Bild: Johan Persson

– Det är förjäkligt att vi ska ha dricksvatten för att kyla en processindustri. Att använda den här anläggningen hade inneburit jättemycket för oss ur miljöperspektiv, men framför allt gör vi en insats i vattenfrågan. För att begränsa behovet av dricksvatten ropar alla industrier efter, säger Hem:s vd Monica Karlsson.

ANNONS