Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

12 tjänster försvinner då Väderskolan flyttas

Från och med halvårsskiftet flyttas Väderskolan från Halmstad till Enköping. I och med detta försvinner ett dussin tjänster.
Som en följd av det senaste försvarsbeslutet lades FMHS (Försvarsmaktens Halmstadsskolor) ner i december. I stället byggs nu det nya FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola) upp, där det bland annat ska investeras 320 miljoner kronor i en ny stor teknikskoleanläggning i Halmstad.

Gamla FMHS var uppdelat på fem skolor: Flygvapnets tekniska skola, IT-skolan, Bas- och underhållsskolan, Väderskolan samt Flygtrafiktjänstskolan. Det mesta ska vara kvar i den nya skolan – men inte Väderskolan.

Beslut har nu tagits om att den

i sommar ska flyttas till S 1 i Enköping för att ingå i nya Försvarets meteorologi- och oceanograficentrum. I dagsläget är det tolv tjänster på skolan, varav nio meteorologer. Huvuddelen av de berörda personerna erbjuds dock förmodligen tjänster i Enköping i stället.

– Men med det nya systemet får de bara en chans att tacka ja. Vill de inte börja i Enköping blir de uppsagda. Och det är inte som förr att man får betalt för att pendla, förklarar Örjan Nilson.